Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σκληραίνουν τη στάση τους Γερμανοί και τρόικα

Οι δανειστές διαμηνύουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε υποχωρήσεις - Άκαμπτη η Γερμανία


Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα αναμένεται ότι θα διεξαχθούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αναθεώρηση όρων του μνημονίου.

Κύκλοι της τρόικας και των δανειστών διαμηνύουν στην ελληνική πλευρά ότι δεν θα υποχωρήσουν, ενώ βλέπουν αρνητικά ακόμη και το ζήτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται και οι διαρροές της γερμανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις οποίες εκφράζεται διαφωνία με όσα αναφέρονται στο προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι οι πολιτικές που προτείνονται επί της ουσίας αποκλίνουν από την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ως εκ τούτου, τις απορρίπτει.

Την κατάσταση δυσχεραίνει η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης τόσο της Ισπανίας όσο και της Κύπρου. Η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι τυχόν χαλάρωση της άκαμπτης στάσης προς την Ελλάδα, θα έχει ως αποτέλεσμα ανάλογα αιτήματα και άλλων χωρών, που θα ζητήσουν ελαστικοποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Την ίδια ώρα, ακόμη και το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος για την Ελλάδα σημαίνει ότι θα απαιτηθούν κι άλλα χρήματα.

Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα

Η σκληρή στάση των δανειστών θα διαφανεί το επόμενο 15ήμερο, όταν θα φθάσει στην Αθήνα η τρόικα. Οι ελεγκτές θα διαπιστώσουν αποκλίσεις στους στόχους, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων, λόγω της ακυβερνησίας και της ύφεσης και θα ζητήσουν νέα, σκληρά μέτρα.

Σε δοκιμασία η κυβέρνηση

Τα αιτήματα της τρόικας θα θέσουν σε μεγάλη δοκιμασία τη συνοχή της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, λόγω και των φόβων του κ. Φ. Κουβέλη για μια καθίζηση του κόμματός του και διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η στάση των δανειστών και ιδιαίτερα της Γερμανίας δημιουργεί έντονο προβληματισμό στον πρωθυπουργό και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ανησυχία εκφράζει η γαλλική πλευρά.

Σύμφωνα με έμπειρο Έλληνα πολιτικό: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία εξακολουθεί να θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Πιστεύει ότι η επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις εκλογές, σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί και οι αντιδράσεις της κοινωνίας. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της και αν αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση, το επόμενο βήμα θα είναι μία ανεξέλεγκτη κοινωνική εξέγερση. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις κέρδισαν με μεγάλη δυσκολία τις εκλογές από τις δυνάμεις του λαϊκισμού. Θα είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουν και αυτό για δεύτερη φορά μέσα σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης και λιτότητας δίχως τέλος».


Πηγή: 
http://www.zoomblog.org/2012/06/61.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου