Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τι αποφάσισε (και τι όχι) το Eurogroup


Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσπάθησαν να πείσουν τις αγορές ότι το νέο πακέτο για τις ισπανικές τράπεζες που ετοιμάζουν θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη. 
Όμως πώς να τα καταφέρουν εν όψει της αναμονής για τις αποφάσεις του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που επρόκειτο να συνεδριάσει χτες βράδυ για να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τη χρήση
των ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης…
Μετά από 9 ώρες συνεδρίασης οι Υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης να δώσουν στη Μαδρίτη παράταση για τη μείωση των στόχων του ελλείμματος ως το 2014 με αντάλλαγμα περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Το Eurogroup προσπάθησε επίσης να προσδιορίσει τις βασικές γραμμές του πακέτου για τις ισπανικές τράπεζες. Στόχος αυτών των κινήσεων είναι να αποτρέψουν την ολίσθηση της τέταρτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής οικονομίας σε ολοκληρωτική κρίση που η αντιμετώπισή της θα απαιτήσει ένα πλήρες πρόγραμμα μετά μνημονίου για την Ισπανία με αποτέλεσμα αφενός να βυθίσει τη χώρα πιο βαθιά στην ύφεση και αφετέρου να εξαντλήσει τα περιθώρια δανεισμού των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης.
Δεν πείστηκαν οι αγορές
Στη λήξη της συνόδου ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν βγήκε κατά τα ειωθότα να κάνει καθησυχαστικές ανακοινώσεις: όλα πάνε καλά στην Ευρωζώνη, είπε, και οι αγορές πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, υπάρχει ένας ξεκάθαρος δρόμος προς τη σταθεροποίηση. Οι αγορές πρέπει να καταλάβουν ότι τα χρήματα είναι εδώ και ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα απαιτούνται». Αλλά οι αγορές δεν φάνηκαν να πείθονται από τους ισχυρισμούς του καθώς ξημερώνοντας Τρίτη το ευρώ διαπραγματεύονταν σε χαμηλά δύο ετών έναντι του δολαρίου και πέντε εβδομάδων έναντι του γεν.
Στην ολονύχτια συνάντησή τους οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα τελικό νούμερο για το ύψος του δανεισμού προς τις ισπανικές τράπεζες οι οποίες γονατίζουν υπό το βάρος των προβληματικών δανείων ως συνέπεια του κραχ των ισπανικών ακινήτων και της ύφεσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως ανώτατο όριο δανεισμού των ισπανικών τραπεζών τα 100 δις ευρώ αλλά το μόνο στο οποίο κατάφερε να συμφωνήσει το Eurogoup ήταν ότι θα δοθούν στην Ισπανία τα πρώτα 30 δις ευρώ ως τα τέλη Ιουλίου αν παραστεί ανάγκη – με την τελική συμφωνία να υπογράφεται στις 20 Ιουλίου. Μια δεύτερη απόφαση που πάρθηκε – αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα – φαίνεται να είναι η επιβολή μεγάλων ζημιών στους ομολογιούχους και τους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων των ισπανικών τραπεζών των οποίων οι απαιτήσεις θα κουρευτούν δραστικά.
πριν την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Καμία πρόοδος στα επείγοντα
Οι Υπουργοί Οικονομικών υποτίθεται ότι θα επεξεργάζονταν επίσης τις λεπτομέρειες επί της βασικής συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πώς θα προχωρήσει η θέσπιση κοινού εποπτικού πλαισίου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια διάσωσης της Ευρωζώνης για να σταθεροποιηθούν οι αγορές. Αλλά καθώς οι διαφορές μεταξύ των κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, δηλαδή της Φιλανδίας και της Ολλανδίας, και των κρατών του Νότου, με επικεφαλής την Ιταλία και την Ισπανία επιμένουν, καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε ούτε ως προς το σχήμα κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, ούτε σχετικά με την ενεργοποίηση των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης προκειμένου να παρέμβουν στις αγορές ομολόγων και να μειώσουν το υψηλό  κόστος δανεισμού της Ιταλίας και ιδίως της Ισπανίας – που τις τελευταίες μέρες είχε ξεπεράσει το κρίσιμο επίπεδο του 7% – που απειλούν να βγάλουν τις χώρες εκτός αγορών. 
Γι’ αυτό το λόγο η ανακοίνωση της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης περιορίστηκε σε μια απλή αναφορά περί το ότι όταν εισαχθεί το ενιαίο εποπτικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2013, οι ισπανικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιούνται απευθείας  από τους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρωζώνης δίχως να απαιτούνται κρατικές εγγυήσεις. 
Το Eurogroup προχώρησε ακόμη σε διορισμούς και ανανεώσεις θητείας αξιωματούχων – με κυριότερη εξ αυτών θεωρούμε την ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία του οργάνου για άλλα δυόμισι χρόνια. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έχει αποδειχτεί το κατεξοχήν θετικό υπόδειγμα κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου κατά την κρίση της Ευρωζώνης, γίνεται πλέον ο Ευρωπαίος αξιωματούχος με τη μακροβιότερη θητεία. Να μην ξεχνάμε ότι ο Γιούνκερ είχε ανακοινώσει την παραίτησή του με τη λήξη της θητείας του στα τέλη του χρόνου – επιρρίπτοντας ευθύνες γι’ αυτή του την απόφαση και στη γερμανική ηγεσία. Το Βερολίνο από τη μεριά του προωθούσε για μήνες την αντικατάσταση του Γιούνκερ από τον σημερινό Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ και η κάθετη άρνησή του στον διορισμό του Σόιμπλε ανέτρεψαν τα γερμανικά σχέδια.
Η Ελλάδα θα επιδιώξει στόχους μόνο σε αριθμητικό επίπεδο
Στο Eurogroup συμμετείχε για πρώτη φορά από ελληνικής πλευράς ο Γιάννης Στουρνάρας, που μετέφερε στους ομολόγους του τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης στο ελληνικό πρόγραμμα και είπε ότι ο στόχος της είναι να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επέμεινε στην πολύ μεγαλύτερη των προβλέψεων ύφεση που σαρώνει την ελληνική οικονομία και κατέληξε ότι γι’ αυτό το λόγο, η επιλογή της Ελλάδας θα είναι να επιδιώξει να πλησιάσει το στόχο του ελλείμματος για το 2012 (14.8 δις ευρώ) σε αριθμητικό επίπεδο και όχι σαν ποσοστό του ΑΕΠ.
Στο επίκεντρο της συνόδου πάντως δεν ήταν η Ελλάδα αλλά η Ισπανία, που όπως είπαμε πήρε παράταση ενός χρόνου για να πιάσει τους στόχους του δικού της ελλείμματος με αντάλλαγμα την προώθηση περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντο παρουσίασε στη σύνοδο τα σχέδια της Μαδρίτης για μέτρα λιτότητας ύψους 30 δις ευρώ που θα εφαρμοστούν σε διάρκεια αρκετών ετών – πρόκειται για το γνωστό σχήμα που περιλαμβάνει περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων. Το πακέτο αυτό ανακοινώνεται επισήμως την Ισπανία σήμερα και για φέτος προβλέπει μέτρα ύψους 10 δις ευρώ, μεταξύ αυτών την αύξηση του ΦΠΑ, τη μείωση των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων. Παρά ταύτα, ακόμη και με αυτές τις περικοπές η Ισπανία θα δυσκολευτεί θα πετύχει τους νέους στόχους για το έλλειμμα και γι’ αυτό – σύμφωνα με ένα ευρωπαϊκό προσχέδιο που κυκλοφόρησε στη σύνοδο – ενδέχεται να υπόκειται σε τρίμηνους ελέγχους από τις Βρυξέλλες όπως ακριβώς και οι τρεις ‘μικροί’ του Νότου κι ας μην υπόκειται επισήμως σε κάποιο μνημόνιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου