Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Επιμένουν για την αντιπυρική θωράκιση οι βουλευτές ΝΔ Λακωνίας

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε την Παρασκευή 24/6, η επίκαιρη επερώτηση 17 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή θωράκισή του κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Μιλώντας για τα προβλήματα αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στον υφιστάμενο σχεδιασμό πυροπροστασίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι συμμετέχοντες λάκωνες βουλευτές

κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος υπήρξαν καυστικοί στις τοποθετήσεις τους.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο κ. Δαβάκης έκανε λόγο για ασυγχώρητη ολιγωρία στην προετοιμασία, αλλά και στην αποτελεσματική αντιπυρική θωράκιση της χώρας, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, ως απαράδεκτη την καθήλωση των πέντε ιδιόκτητων πυροσβεστικών ελικοπτέρων που διαθέτει η Πολιτεία.

Αναφερόμενος μάλιστα στα πυροσβεστικά αεροπλάνα και επικαλούμενος έγκυρες πηγές, ο κ. Δαβάκης σημείωσε, ότι από τα είκοσι ένα διαθέσιμα αεροπλάνα της χώρας μόνο τα επτά είναι κατάλληλα για να επιχειρήσουν, «γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε στο σχεδιασμό για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας μας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στη Λακωνία, ο κ. Δαβάκης αναφέρθηκε στην «προκλητική και αναιτιολόγητη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του υπουργείου να καταργήσει το κλιμάκιο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της ΜΑΕΔΥ στη Σπάρτη, ενώ καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, καθώς όπως υποστήριξε, παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών, αλλά και την περαιτέρω στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο βουλευτής τέλος, πρότεινε την ίδρυση ενός ενιαίου αεροπορικού φορέα, «ο οποίος θα συμπληρώνει την αεροπορική δράση και επέμβαση της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής αλλά και του διαλυμένου “αεροπορικώς” ΕΚΑΒ υπό την εποπτεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Ο κ. Γρηγόρης Αποστολάκος από την πλευρά του, μετέφερε την «κραυγή αγωνίας» των βουλευτών, μπροστά στη διαφαινόμενη αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να προστατεύσει αποτελεσματικά τον φυσικό πλούτο της χώρας από ενδεχόμενες μεγάλες πυρκαγιές. «Το άρθρο 24 του Συντάγματος ορίζει πως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα των πολιτών. Για τη διαφύλαξή του, το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Πολύ φοβάμαι πως δεν εκπληρώνετε επαρκώς τη συνταγματική αυτή υποχρέωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαριθμώντας δε συγκεκριμένες διαπιστώσεις για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ο λάκωνας βουλευτής ανέφερε ενδεικτικά, την απουσία προληπτικών μέτρων αποτροπής πυρκαγιών, την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων, όπως πχ Πυροσβεστική-Δασική Υπηρεσία, το έλλειμμα κινητροδότησης και εθελοντικών προγραμμάτων για τη συμμετοχή της κοινωνίας, καθώς και τα προβλήματα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, όπως η καθυστέρηση στην κατανομή των χρηματικών πόρων. 

Στο ενδεχόμενο μάλιστα επιχείρημα πως η καθυστέρηση στην προκήρυξη και στη μισθοδοσία των εποχικών πυροσβεστών οφείλεται στη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο κ. Αποστολάκος υπενθύμισε, πως το Σύνταγμα υπερέχει του μεσοπρόθεσμου και χαρακτήρισε τις κυβερνητικές τοποθετήσεις έωλες δικαιολογίες.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής λακωνίας κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι αλλαγές και οι περικοπές που θα επωμιστούν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το νέο ενιαίο μισθολόγιο, όπως και την τύχη των υπό μετάταξη στα δασαρχεία αγροφυλάκων, για τους οποίους, ο παριστάμενος υφυπουργός κ. Μ. Όθωνας δεσμεύτηκε πως θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου.



λακωνικός τυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου