Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Για καλύτερη υγεία προτιμήστε εποχικά φρούτα και λαχανικά !

Οι εναλλαγή των εποχών αποτελεί ένα φυσικό πρόγραμμα για την κατάλληλη επιλογή τροφών. Οι κύκλοι των εποχών δεν είναι τυχαίοι και ούτε θα πρέπει να αγνοούνται αν θέλουμε να τρέφουμε σωστά το σώμα μας κατά τη διάρκεια του χρόνου και ζώντας σε διαφορετικά κλιματολογικά περιβάλλοντα.


 Αν και μπορείτε να βρείτε φράουλες ακόμα και μέσα στον χειμώνα, είναι σημαντικό η διατροφή σας να συμβαδίζει με τους νόμους της φύσης. 
Τα φρούτα και τα λαχανικά του χειμώνα είναι φυσικά πιο θερμά και προορίζονται για να μας δώσουν πάρα πολλά θρεπτικά στοιχεία. Αντίθετα, το καλοκαίρι το σώμα μας χρειάζεται λιγότερη τροφή και περισσότερο δροσερή, οπότε αντίστοιχες τροφές είναι σε αφθονία.

Αν αντιστρέψουμε αυτή την ισορροπία σημαίνει ότι θυσιάζουμε πολλά από τα προνόμια που η μητέρα φύση μπορεί να μας προσφέρει. Επιλέγοντας εποχικά φρούτα και λαχανικά βοηθάμε τις φυσικές διεργασίες του σώματός μας μέσα από φυσική τονωτική αποτοξίνωση. Αυτός είναι ένα επιπλέον τρόπος να αποτοξινώσετε το σώμα σας επιλέγοντας εποχικά βιολογικά λαχανικά και φρούτα.

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης φυσικά δεμένα με ιδιαίτερες εποχές του χρόνου, αναμνήσεις και εμπειρίες τις ζωής μας: το γλυκό και ζουμερό δροσιστικό καρπούζι δίπλα στη θάλασσα. Ζεστά μήλα το φθινόπωρο. Πλούσιες και ζεστές σούπες μέσα στον κρύο χειμώνα. Ζουμερά λαχανικά και πρασινάδες τις μέρες της άνοιξης. Αν σαν καταναλωτής επιλέγεις τροφές που δεν είναι εποχής σημαίνει κατά κάποιον τρόπο ότι προδίδεις τις γεύσεις, τις θρεπτικές ουσίες και τα οικονομικά και περιβαντολλογικά οφέλη των εποχικών τροφών.

Οδηγός εποχικής διατροφής: Για να πάρετε όλες τις θρεπτικές ουσίες της τροφής σας θα πρέπει να επιλέγετε εκείνα τα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν κάθε εποχή αντίστοιχα. Τα εποχικά μενού διαφέρουν από μέρος σε μέρος ανά τον κόσμο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές σε μία και μόνο χώρα. Ωστόσο, ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες που θα σας εξασφαλίσουν την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών κάθε εποχή.


Ανοιξιάτικα λαχανικά και φρούτα

Την άνοιξη είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στα τρυφερά πράσινα λαχανικά με φύλλα που αντιπροσωπεύουν τη φρέσκια και νέα σοδιά της εποχής. Μετά από έναν χειμώνα και την κατανάλωση πιο βαρέων τροφών είναι αναζωογονητικό να καθαρίσουμε και να ελαφρύνουμε το σύστημά μας όπως τα μπουμπούκια και τα λουλούδια της άνοιξης παρουσιάζονται σε αυτή την εποχή της αναγέννησης. Το πράσινο τοπίο της άνοιξης αντιστοιχεί με την πληθώρα πρασινάδων που υπάρχουν αυτή την εποχή όπως ρόκα, σέσκουλα, σπανάκι, μαρούλι, φρέσκο ​​μαϊντανό και βασιλικό. Άλλες θρεπτικές ανοιξιάτικες τροφές που καθαρίζουν το σώμα και το προετοιμάζουν για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα σπαράγγια, τα εσπεριδοειδή φρούτα, οι αγκινάρες, πράσα και μπρόκολο. Υγιεινά δημητριακά όπως βρώμη, κινόα, στάρι και κεχρί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται επίσης. Τα φύτρα ακόμα καρπών είναι εξαιρετικά θρεπτικά.


Καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα: Μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, καταναλώστε ελαφρές και δροσερές τροφές ιδιαίτερα φρέσκα φρούτα που βρίσκονται σε αφθονία και λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές κτλ. Τρώγοντας περισσότερες ωμές τροφές αυτή την εποχή του χρόνου προστατεύει τα σώματά μας από θερμοπληξία. Αποφύγετε βαριές τροφές όπως ζωικές πρωτεΐνες. Αποφύγετε γενικότερα την υπερκατανάλωση τροφής και τροφών που είναι δύσκολα στην πέψη τους όπως σοκολάτα, καφές και γλυκά.


Φθινοπωρινά λαχανικά και φρούτα: Το φθινόπωρο είναι μια εποχή μετάβασης, ενδοσκόπησης και της αφθονίας. Σε αυτές τις πιο δροσερές μέρες τα σώματά μας αρχίζουν να αποθηκεύουν ουσίες για ιδιαίτερη θρέψη που θα χρειαστεί στις κρύες μέρες του χειμώνα. Είναι φυσιολογικά αυτή την εποχή να νιώθουμε την ανάγκη να θέλουμε να απολαύσουμε πιο πλούσιες και συμπυκνωμένες τροφές. Επικεντρωθείτε σε πιο θερμές τροφές όπως καρότα, σκόρδο, κρεμμύδι, άγρια μανιτάρια, κολοκύθια, γλυκοπατάτες κτλ. Φρούτα όπως φρέσκα σύκα, μήλα, δαμάσκηνα είναι επίσης πολύ θρεπτικά. Προσθέστε επίσης περισσότερα ζεστά μπαχαρικά στη διατροφή σας όπως κανέλλα και τζίντζερ. Πιο πλούσια δημητριακά όπως καστανό ρύζι, βρώμη και κριθάρι είναι ιδανικά.


Χειμωνιάτικα λαχανικά και φρούτα: Τον χειμώνα επικεντρωθείτε σε πιο πλούσιες τροφές και έχετε κατά νου ότι οι τροφές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνουν είναι γενικότερα πιο θερμές από αυτές που καλλιεργούνται σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Λαχανικά που φύονται κάτω από το έδαφος είναι ιδανικά την εποχή, όπως καρότα, ραπανάκια, πατάτα, κρεμμύδια και σκόρδο μαζί με μία πληθώρα ξηρών καρπών. Το συκώτι και η ουροδόχος κύστη είναι εκείνα τα όργανα που έχουν σχέση με τον χειμώνα και αυτά τα όργανα μπορούν να ωφεληθούν αυτήν την εποχή με την κατανάλωση κόκκινων φασολιών και μαύρων φασολιών. Τα καλά νέα είναι ότι είναι και η ιδανική εποχή αν θέλετε να φάτε μαύρη σοκολάτα ή κακάο. Καλό είναι να μην το παρακάνετε με τα φρούτα αυτή την εποχή.

Οι πρόγονοί μας έτρωγαν εποχικές τροφές γιατί δεν είχαν και πολλές επιλογές. Εμείς στον αντίποδα μπορούμε να επιλέξουμε την τροφή μας ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά που κυκλοφορούν στην αγορά με γνώμονα την εποχή τους. Εναρμονίζοντας τη διατροφή μας με τον κύκλο της φύσης καθαρίζεται με φυσικό τρόπο το σώμα μας και χτίζεται μία καλή υγεία.

Διάβασε επίσης:

Άλλαξε τον Εαυτό σου και τον Κόσμο με το Πιρούνι σου!

Έχετε χρόνο για να ετοιμάζετε το φαγητό σας. Αν δεν έχετε, καλά είναι να τον βρείτε, γιατί το φαγητό που το φτιάχνουμε για τον εαυτό μας και για τους δικούς μας ανθρώπους με αγάπη και φαντασία έχει εντελώς διαφορετική ενεργειακή και αν θέλετε θρεπτική αξία από τα έτοιμα φαγητά. Σύμφωνα με τις ανατολικές φιλοσοφίες και διδασκαλίες, για το φαγητό είναι επίσης πολύ σημαντικό τι ενέργεια είχε ο μάγειρας τη στιγμή του μαγειρέματος. Όταν τρώμε έξω, σε ταβέρνες και εστιατόρια ή ως καλεσμένοι κάπου, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το φαγητό που τρώμε έχει ετοιμαστεί με αγάπη. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το μεταμορφώσουμε ενεργειακά σε ένα «φωτεινό φαγητό» με μια ευχή, προσφέροντάς το για το καλό όλων των όντων. Αυτή η ευχή που θα κάνουμε πριν το φαγητό θα μεταμορφώσει την ενέργεια του φαγητού μας σε πιο ζωτική και θρεπτική…


Οι Βιολογικές Καλλιέργειες ΑΡΚΟΥΝ για να θρέψουν τον πλανήτη !

Σε μία έκθεση με τίτλο, Feeding the Future, η Soil Association, μία ομάδα υπέρ της βιολογικής καλλιέργειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι οι βιολογικές και αγρο-οικολογικές καλλιέργειες δεν αποτελούν μόνο τη λύση για τα προβλήματα της πείνας ανά τον κόσμο, αλλά όταν καθιερωθούν, αυτές οι ολιστικές μέθοδοι για την παραγωγή της τροφής μπορούν στην πραγματικότητα να θέσουν τέλος στο πρόβλημα σιτισμού και των πιο φτωχών κρατών του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, οι καλλιέργειες των γενετικά τροποποιημένων ευνοούν και ακόμα δημιουργούν καταστάσεις φτώχειας γιατί εγκλωβίζουν τους αγρότες σε έναν αέναο κύκλο εξάρτησης από τις πολυεθνικές εφόσον είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν και σπόρους, ενεργούς για μόνο μία σπορά και τα ανάλογα τοξικά χημικά κοκτέιλ για να μεγαλώσουν. Η γεωργία των γενετικά τροποποιημένων με λίγα λόγια είναι τοξική και για τις οικονομίες των κρατών, και τοξική για την ανθρώπινη υγεία και τοξική για το περιβάλλον.


Ο κρεατοφάγος είναι νεκρός, σαν το νεκρό κρέας που τρώει.

Πολλοί από τους φημισμένους αρχαίους φιλόσοφους όπως ο Πλάτωνας, ο Πλωτίνος, ο Εμπεδοκλής, ο Απολλώνιος, ο Πλούταρχος και ο Πορφυρός ακολουθούσαν τη χορτοφαγία. Επίσης πολλές από τις πρώτες μυστικιστικές θρησκείες, όπως οι Ορφικοί και οι Εσσαίοι, είχαν τη χορτοφαγία ως προαπαιτούμενο για τη μύηση. Αν μελετήσουμε προσεχτικά το Ιερό Ευαγγέλιο βλέπουμε ότι ο Θεός προόριζε τον άνθρωπο να είναι χορτοφάγος. Στη Γένεση ο Θεός λέει, «Ιδού σας έδωκα πάντα χόρτον κάμνοντα σπόρον, όστις είναι επί προσώπου πάσης της γης, και παν δένδρον, το οποίον έχει εν εαυτώ καρπόν δένδρου κάμνοντος σπόρον. Ταύτα θέλουσι είσθαι εις εσάς προς τροφήν…» (Γένεσις 1:29). Ακόμα και όταν ο Θεός έδωσε στο Μωυσή τις Δέκα Εντολές υποδήλωνε υποχρεωτικά τη χορτοφαγία. Αν ακολουθήσουμε την εντολή «Ου φονεύσεις» (Έξοδος 20:13), φυσικά προϋποθέτει ότι δεν πρέπει να τρώμε κρέας, ψάρι, πουλιά και αβγά. Πώς μπορούμε να λέμε ότι αγαπάμε τον Θεό και ότι είμαστε λάτρεις της Δημιουργίας Του, αν σκοτώνουμε τα πιο ταπεινά μέλη της οικογένειας του Θεού;


H καλύτερη επιλογή τροφών

Ο ήλιος, ο αέρας, το χώμα και το νερό συνδυάζονται για να παράγουν τους καρπούς της γης – χορταρικά, φρούτα, όσπρια, σπόρους. Το όφελος που αντλούμε από αυτές τις τροφές κατέχει την πρώτη θέση. Αντίθετα, το όφελος που κερδίζουμε τρώγοντας κρέας, ψάρι ή πουλερικά έρχεται δεύτερο – καταναλώνουμε την σάρκα όντων που έχουν και τα ίδια αντλήσει την φυσική ενέργεια από διάφορα φυτά. Ενδιαφέρει να σημειώσουμε ότι τρώμε μόνο χορτοφάγα ζώα, όπως αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες. Πολύ σπάνια τρώμε σαρκοφάγα ζώα, σαν τα σκυλιά. Η σάρκα ενός ζώου περιέχει μια υψηλή αναλογία τοξινών (το 80% των τροφικών δηλητηριάσεων προκαλούνται από το κρέας ή από τα προϊόντα του ) και τείνει να προκαλεί ασθένεια.




ΠΗΓΗ: http://afipnisoy.blogspot.com/2012/05/feeding-future-soil-association-129.html#ixzz1uCvj4WvU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου