Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

«Μπούμερανγκ», για το Υπ. Oικονομικών οι αποδείξεις για τα δημόσια έσοδα


Σε «σαφάρι» πρόκειται να επιδοθεί τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα περάσει από «μικροσκόπιο», τους φορολογούμενους με μεγάλη επιστροφή φόρου ακόμη και για ποσά που κυμαίνονται κάτω από τα 1.500 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 40% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των δύο πρώτων παρτίδων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πιστωτικά.
Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή της νέας διάταξης
για το αφορολόγητο με αποδείξεις η οποία τελικά όπως προκύπτει οδηγεί σε σημαντικές απώλειες εσόδων για το δημόσιο.
Μεγάλος αριθμός φορολογούμενων ακόμη και με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα δηλώνει αποδείξεις πολύ υψηλότερες από τις απαιτούμενες για να κερδίσει το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ, προκειμένου να καρπωθεί το έξτρα αφορολόγητο που προβλέπει ο νόμος για όσους δηλώσουν επιπλέον αποδείξεις έως και 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το νόμο το 10% της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό αποδείξεων που πρέπει να δηλωθεί - ανάλογα με το εισόδημα - για να εξασφαλισθεί το αφορολόγητο και του ανώτατου ποσού αποδείξεων που υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί ( 15.000 ευρώ) ισοδυναμεί με έξτρα επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους.
Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο έχει δώσει εντολή στις εφορίες να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους για να διαπιστωθεί αν οι αποδείξεις που δηλώνονται είναι πραγματικές.

newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου