Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Σπάρτη! Οι πρώτες λακωνικές φωνές διαμαρτυρίας

Ανάπτυξη ή τροχοπέδη θα αποτελέσει τελικά για την πόλη μας η δημιουργία του μοναδικού στην Πελοπόννησο Κέντρου Κράτησης Λαθρομεταναστών, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε δια στόματος υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή;

Χωρίς, μέχρι στιγμής, καμία επίσημη ανακοίνωση για τον τρόπο λειτουργίας, την τοποθεσία,

αλλά και τον αριθμό των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν στα εν λόγω Κέντρα, η απόφαση περιορίστηκε σε δεσμεύσεις της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας ότι θα «λειτουργήσουν βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών». Συνεπικουρώντας στην κατεύθυνση αυτή, η υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι στις περιοχές όπου θα γίνει η τελική εγκατάσταση των Κέντρων θα δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής, είτε   Αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του μοναδικού στην Πελοπόννησο Κέντρου Κράτησης Λαθρομεταναστών ζητά η τοπική κοινωνία, μετά την ανακοίνωση της εν λόγω απόφασης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτηαπό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος είτε από το Πράσινο Ταμείο.

Ποιος ωστόσο θα είναι ο χρόνος παραμονής των μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης στη Σπάρτη, ποιος θα αναλάβει τη σίτισή τους, θα υπάρξει ή όχι εξειδικευμένο προσωπικό όπως Κοινωνικοί Λειτουργοί ή ιατροί, είναι μόνο μερικά από τα αναπάντητα ερωτήματα τα οποία χρίζουν άμεσης απάντησης από την πλευρά των ιθυνόντων.

Μάλιστα, οι συναρμόδιοι υπουργοί Δημοσίας Τάξεως, Οικονομικών και Περιβάλλοντος κατέθεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο τροπολογία στη Βουλή για την αλλαγή χρήσης κτηρίων σε εκτός σχεδίου περιοχές, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής ή Κράτησης μη νόμιμων μεταναστών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, επιτρέπεται η τοποθέτηση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου γήπεδα του δημοσίου άνω των 4.000 τμ, κατά παρέκκλιση υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων. Ορίζεται πάντως ότι οι εν λόγω παρεκκλίσεις θα ισχύουν μόνο για τις συγκεκριμένες χρήσεις, ενώ οι προκάτ εγκαταστάσεις θα απομακρύνονται κατόπιν και δε θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό. Η σχετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, καθώς η λύση των στρατοπέδων που είχε αρχικά προκριθεί απαιτούσε μεγάλης έκτασης επισκευές, που θα έπαιρναν πολύ χρόνο.

Ανάσα δίνει στη σπαρτιατική κοινωνία η απαλλαγή των στρατοπέδων ως «αρχική λύση» για την τοποθέτηση των εν λόγω Κέντρων, δεδομένης της υφέρπουσας φημολογίας περί κατάργησης και του τρίτου μεγαλύτερου στα Βαλκάνια στρατοπέδου, του ΚΕΕΜ Σπάρτης, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στην Εθνική Άμυνα. Αν τελικά δεν τροποποιηθούν και οι κυβερνητικές επιλογές για τις εκτάσεις εγκατάστασης των Κέντρων Υποδοχής ή Κράτησης Μεταναστών, το μοναδικό στην Πελοπόννησο Κέντρο Εφοδιασμού Μεταφορών θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα καίρια τοπικά ζητήματα που ανακύπτουν από την απόφαση αυτή δεν άργησαν να εμφανιστούν.
Εκφράζοντας την έκπληξή του για την επιλογή της Σπάρτης ως της μοναδικής πόλης στην Πελοπονόννησο που θα εγκατασταθεί Κέντρο Κράτησης λαθρομεταναστών, ο λάκωνας βουλευτής της ΝΔ κ. Θανάσης Δαβάκης στάθηκε σε εύλογα ερωτήματα που συνοδεύουν την απόφαση του κ. Παπουτσή για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης:

- Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων επελέγη η Σπάρτη, ως η κατάλληλη τοποθεσία για να λειτουργήσει το μοναδικό στην Πελοπόννησο, Κέντρο Κράτησης Μεταναστών και όχι μεγαλουπόλεις της Πελοποννήσου όπως η Πάτρα, που αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου για ένα μεγάλο τμήμα του λαθρομεταναστευτικού κύματος της χώρας μας;
- Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός μεταναστών που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σπάρτη;
- Για ποιους λόγους δημιουργείται στη Σπάρτη Κέντρο Κράτησης, δηλαδή φυλακή επί της ουσίας, και όχι Κέντρο Πρώτης Υποδοχής των λαθρομεταναστών λίγο πριν την απέλαση τους από τη χώρα, όπως ήταν και ο υφιστάμενος σχεδιασμός, ήδη από τον Αύγουστο του 2008;
- Πως είναι δυνατόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προβαίνει σε μεγαλόστομες ανακοινώσεις περί «περιορισμού» του δυσάρεστου και ιδιαίτερα επαχθούς για την οικονομία της χώρας μας φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, ξεκινώντας το σχεδιασμό της με τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στη Σπάρτη, σε μια περιοχή όπου το υπάρχον αστυνομικό προσωπικό παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και δεν επαρκεί ούτε για την αποτελεσματική αστυνόμευση της περιοχής;

Μάλιστα, ο λάκωνας βουλευτής εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο τα Κέντρα Υποδοχής ή Κράτησης Μεταναστών θα λειτουργήσουν με σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες. «Γνωρίζει αλήθεια ο κ. υπουργός, ότι το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών που θέλει να δημιουργήσει στη Σπάρτη και στο οποίο σκοπεύει να μεταφέρει όλους τους λαθρομετανάστες της Πελοποννήσου, απέχει λίγα μέτρα από τον Αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Ορθίας Αρτέμιδος αλλά και σε απόσταση αναπνοής από το 5ο Δημοτικό σχολείο της πόλης;», υπογράμμισε ο κ. Δαβάκης, προσθέτοντας:

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιλογή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Σπάρτη, διότι θεωρούμε πως η κίνηση αυτή υποβαθμίζει περεταίρω την περιοχή μας και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας.

Σε μια περίοδο όπου η Λακωνία μας “βάλλεται” πανταχόθεν από τους σχεδιασμούς της παρούσας κυβέρνησης, σε μια περίοδο όπου ακούγονται τις τελευταίες ημέρες καταστροφολογικά σενάρια όπως πχ. το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Σχολών της Σπάρτης, η δημιουργία του Κέντρου Κράτησης έρχεται ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την εξαγγελία του υπουργείου για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Λαθρομεταναστών στη Σπάρτη και ο βουλευτής κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, επισημαίνοντας:

«Η ανυπαρξία συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, σε συνδυασμό με την αδυναμία της για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας που πλήττει την καθημερινότητα των λακώνων πολιτών, συνοδεύτηκαν δυστυχώς από την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη μετατροπή του υφιστάμενου από το 2008 στη Σπάρτη μικρού Κέντρου Υποδοχής για 39 περίπου άτομα, σε Κέντρο Φύλαξης και Κράτησης Λαθρομεταναστών.

Το υφιστάμενο Κέντρο είχε άκρως προληπτικό χαρακτήρα και μέχρι σήμερα ευτυχώς δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Η εξαγγελία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απαράδεκτη και δεν γίνεται αποδεκτή από την Σπαρτιατική κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την εξαγγελία της»



λακωνικος τυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου