Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα Κύπρου εξαιτίας της κατοχής ελληνικών τίτλων από τις τράπεζες της χώρας και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης.
Η Κύπρος ανήκει, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, στη βαθμίδα "A-" , γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα συνεχίζει να ανήκει σε αξιόχρεη επενδυτική κατηγορία. Αλλά η αξιολόγηση αυτή συνοδεύεται από αρνητική προοπτική, πράγμα που αφήνει περιθώριο για την περαιτέρω υποβάθμισή της μεσοπρόθεσμα.
«Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά
τη σοβαρότητα της κρίσης στη γειτονική Ελλάδα και τον κίνδυνο που αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και, κατά συνέπεια, για τη δημοσιονομική κατάσταση» της χώρας, εξηγεί ο Κρις Πράις, υπεύθυνος αξιολόγησης του Fitch σε ανακοίνωσή του.Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το εν τρίτον περίπου των κυπριακών τραπεζών κινδυνεύουν να επηρεασθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την ελληνική κρίση. Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και τραπεζικά ομόλογα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Fitch, τρεις κυπριακές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομική κρίση: η Τράπεζα της Κύπρου, η Marfin Popular Bank και η Hellenic Bank.
Όμως, για τον οίκο αξιολόγησης, ένα σενάριο όπου το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος φθάνει το 25% του ΑΕΠ είναι πιθανό. Ωστόσο, το κυπριακό κράτος θα μπορούσε να επωμισθεί το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα, καθώς το δημόσιο χρέος του δεν αντιπροσωπεύει παρά το 61% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια ανήκει στις λιγότερο χρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Σχόλιο: Οι Κυπριακές Τράπεζες έχουν 15 δις Ελληνικά Ομόλογα και υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου , στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες που έχουν συνολικά 200 δις και είναι σε χειρότερη μοίρα οικονομικά από την Κύπρο, γιατί δεν κάνουν καμία υποβάθμιση -- πάλι τα γνωστά επικοινωνιακά παιγνίδια παίζει το σύστημα ... καλή συνέχεια!
dealnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου