Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Reuters: "Συγγνώμη ζήτησε ο Νετανιάχου από τον Ερντογάν"

Συγνώμη για το θάνατο των εννέα ακτιβιστών το 2010 ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό Tayyip Erdogan ο Ισραηλινός ομόλογός του Benjamin Netanyahu, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την ανακοίνωση

που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του προέδρου Barack Obama στο Ισραήλ οι Netanyahu και Erdogan είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα Παρασκευή.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ επιδεινώθηκαν το 2010 όταν ο ισραηλινός στρατός σκότωσε εννέα Τούρκους ακτιβιστές που επέβαιναν σε πλοιάριο προσπαθώντας να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν βαθύτατα τη στενή συνεργασία μας με την Τουρκία και το Ισραήλ και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των θετικών σχέσεων τους με στόχο την προώθηση της ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή,» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λ. Οίκος.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών και σε διπλωματικό επίπεδο με την επιστροφή των πρεσβευτών.

Παράλληλα, η Τουρκία θα ακυρώσει τις νομικές διαδικασίες κατά του ισραηλινού στρατού ενώ το Ισραήλ θα αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου