Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Άδειασε το Εurogroup η Πρόεδρος της Επ. Νομισματικής Πολιτικής –«Εάν ήταν τράπεζα θα ήταν στα δικαστήρια»


Ακόμη και μέσα από τον ίδια τον πυρήνα που διαμορφώνεται η Νομισματική Πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι φωνές που κάνουν λόγο για άδικη συμφωνία εις βάρος της Κύπρου, δυναμώνουν.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνει συγκλονισμένη από την απόφαση του Eurogroup, για την Κύπρο.

Η Σιάρον Μπόουλες, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα πάνω στο θέμα του κουρέματος των
καταθέσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, είναι μια καταστροφή για τους κανόνες της ΕΕ και των αρχών της ενιαίας αγοράς,

«Αυτή η τακτική αρπαγής των χρημάτων των καταθετών τιμολογείται ως φόρος, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να παρακάμψουμε τους εγγυητικούς νόμους της ΕΕ για τους καταθέτες. Στερεί τους μικρότερους επενδυτές, από την προστασία που τους είχαν υποσχεθεί. Εάν αυτή η κίνηση γινόταν από μία τράπεζα, θα ήταν στα δικαστήρια με την κατηγορία του κακού πωλητή» ισχυρίστηκε η κυρία Μπόουλες.

«Το μάθημα εδώ είναι ότι οι κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ θα πρέπει να παραβιάζονται όταν το λέει η Ευρωζώνη, η ΕΚΤ και ΔΝΤ. Σε μια εποχή όπου επικρατεί έντονη ανησυχία για τη δημιουργία της« Τραπεζικής Ένωσης », η οποία όπως εικάζεται θα δώσει πρωτοφανή δύναμη στην ΕΚΤ υποβαθμίζοντας τις προτεραιότητες της ενιαίας αγορά,».

Η Κυρία Μπόουλες υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή έχει καταρρεύσει και η προσπάθεια, εγγύησης των καταθέσεων στην ΕΕ, οι οποίες είχαν μεταφερθεί σε ένα μέγιστο επίπεδο εναρμόνισης, έτσι ώστε οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη να μην έχουν κίνητρα να τις μετακινούν από χώρα, σε χώρα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, διερωτήθηκε τι άλλο θα βόλευε να καταρρεύσει; που πήγαν οι νέοι κανόνες και τα ψηφίσματα για ανάκαμψη; καθώς και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην εμπιστοσύνη για τις διασυνοριακές τράπεζες και την πρόληψη του κατακερματισμού του τραπεζικού τομέα;

«Όταν καταλαγιάσει ή σκόνη από την συμφωνία για την Κύπρο, που ελπίζω ότι δεν θα περάσει, θα μπορέσουμε να δούμε ότι η ενιαία αγορά έχει πωληθεί σε μία πολύ κακή τιμή» κατέληξε η Σιάρον Μπόουλες.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου