Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ξεκίνησε η επέμβαση : Πρώτη η Γαλλία (17:35)

  Άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συμμαχικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη πάνω από την αφρικανική χώρα.

Εντολή για αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, κατά των δυνάμεων Καντάφι έδωσαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στην ευρωμεσογειακή σύνοδο στο Παρίσι, ανάμεσά τους ηγέτες της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Μετά την παραβίαση της κατάπαυσης πυρός από το καθεστώς Καντάφι, η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να επέμβει στη χώρα.

Το "πράσινο φως" άναψε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναφέροντας ότι
αεροσκάφη των διεθνών δυνάμεων βρίσκονται ήδη πάνω από τον λυβικό εναέριο χώρο, αποτρέποντας τις αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. "Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη", επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή : ΑξιαPlus

Την πρόταση για επέμβαση στη Λιβύη στηρίζουν η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και τα αραβικά έθνη. Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες και συμφωνούν ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επισήμανε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου στο Παρίσι για τη λιβυκή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου