Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στους δήμους η καταβολή προνοιακών επιδομάτων



Την απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιου έλαβε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Γρ. Αποστολάκος στην από 15/2 ερώτησή του σχετικά με την καταβολή των επιδομάτων στα Άτομα με Αναπηρία. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί για τις αλλαγές που επέφερε ο «Καλλικράτης» στη διαδικασία καταβολής των επιδομάτων, αν είχαν πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες διοικητικές προεργασίες και κυρίως να είχαν προβλεφθεί οι αναγκαίοι πόροι για την έγκαιρη και πλήρη χορήγησή τους. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ντόλιος δήλωσε τα εξής:

Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων έχει πλέον ανατεθεί στους Δήμους. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις νέες τους υποχρεώσεις, το προσωπικό που ασκούσε τις αρμοδιότητες αυτές στις καταργηθείσες Νομαρχίες, μετατάχθηκε υποχρεωτικά στον δήμο της έδρας του νομού ή στα όρια του οποίου λειτουργούσε η καταργηθείσα αποκεντρωμένη υπηρεσία της Νομαρχίας.

Όσοι δήμοι δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, θα τους παρέχεται διοικητική υποστήριξη από τον δήμο της έδρας του νομού για την υλοποίηση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων (υπ αριθμ. 74532/29.12.2010 Υπουργική Απόφαση).

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει τις υπ αριθμ. 9713/28.02.2011 και 9710/28.02.2011 Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπουν τη μεταβίβαση πιστώσεων στους Οργανισμούς Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν έγκαιρα και πλήρως στις νέες τους υποχρεώσεις. 

Ο κ. Αποστολάκος ακολούθως επικοινώνησε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιβεβαίωσε πως έχουν πιστωθεί τα χρήματα για την καταβολή των επιδομάτων, η οποία θα υλοποιηθεί άμεσα σε όσες περιοχές δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.


Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίας και του τοπικού αναπηρικού κινήματος στο νομό Λακωνίας, ενώ προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η καταβολή των επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία πρέπει να βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, των Δήμων και των Περιφερειών. Όχι μόνο για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, αλλά γιατί τα επιδόματα αποτελούν τη βασικότερη και τη μοναδική ίσως, πηγή εσόδων για τα άτομα αυτά. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία διεκδικούν τα αυτονόητα και στον αγώνα τους αυτόν προσωπικά συντάσσομαι. Ελπίζω πως οι προετοιμασίες του Υπουργείου Εσωτερικών, των Περιφερειών και των Δήμων θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και την πλήρη καταβολή των επιδομάτων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθώ στενά το θέμα, σε συνεργασία πάντα με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Πηγή : Λακωνικά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου