Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Συνεχίζουν οι διαμαρτυρίες για το Λύκειο Ξηροκαμπίου


«Όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή». Τη χαρακτηριστική αυτή  φράση του Κοσμά του Αιτωλού προτάσσουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ξηροκαμπίου, αντιδρώντας στη συνένωση του σχολείου τους με το 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης. Στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν τους λόγους για τους οποίους το Λύκειο Ξηροκαμπίου πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και υπογραμμίζουν τις αρνητικές συνέπειες  που θα έχει η συγχώνευση του σχολείου τους, τόσο για τους μαθητές όσο και για το τόπο τους.

«Τις τελευταίες μέρες τόσο ο σύλλογος  καθηγητών, Γονέων και Κηδεμόνων όσο και οι μαθητές των σχολείων της περιοχής (Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού, Νηπιαγωγείου), καθώς και η τοπική κοινωνία, έχουν δραστηριοποιηθεί με ποικίλους τρόπους και έχουν ήδη ειπωθεί πολλά όσον αφορά αυτό το θέμα. Αντίδραση προκαλεί και η απόφαση του Υπουργείου να παραμείνουν ανοιχτά σχολεία της περιοχής με μικρότερο μαθητικό δυναμικό και προοπτική ανάπτυξης (επισημαίνουμε το παράλογο και το άδικο της απόφασης και δεν φωτογραφίζουμε σχολεία που, εννοείται πως, για κανένα λόγο δε θα έπρεπε να συγχωνευθούν),  καθώς και οι, συχνά, ατελέσφορες υποσχέσεις θεσμικών παραγόντων για τη συνέχιση λειτουργίας του σχολείου. Οφείλουμε, λοιπόν, να τονίσουμε τα εμφανή ψεγάδια της συγχώνευσης.

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι ο μικρός αριθμός των μαθητών του σχολείου είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης ανοχής της Διοίκησης για μετεγγραφές,  μη σύννομες, μαθητών από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ξηροκαμπιου προς σχολεία της Σπάρτης. Ύστερα από ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων οι  μετεγγραφές αυτές ελπίζουμε

πως θα σταματήσουν να υφίστανται. Το  γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των μαθητών του Δημοτικού σχολείου Ξηροκαμπίου (178 μαθητές) και του Νηπιαγωγείου (40 μαθητές) καθώς και τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής των τελευταίων χρόνων (215 γεννήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια), εγγυάται τη σωστή λειτουργία του σχολείου κατά τα επόμενα χρόνια με επαρκές μαθητικό δυναμικό.

Επιπλέον, το σχολείο μας στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο με επαρκέστατους κύριους και βοηθητικούς χώρους, (Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Εργαστήριο Πληροφορικής, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κλπ) και μεγάλο προαύλιο σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στους πρόποδες του Ταϋγέτου, που σε καμία περίπτωση δε θυμίζει το ασφυκτικό και θορυβώδες περιβάλλον των σχολείων μιας πόλης. Ακόμα διαθέτει επαρκές και κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό, γεγονός  που έχει ως συνέπεια να επιτελείται απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των μαθημάτων, οι μαθητές όλων των τάξεων πήραν πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Το σχολείο συμμετέχει ανελλιπώς σε καινοτόμες δράσεις τα τελευταία χρόνια. Έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας. Συμμετέχει στο εθνικό δίκτυο του ΚΠΕ Έδεσσας με θέμα το νερό (2 χρόνια) και στο εθνικό δίκτυο του ΚΠΕ Καλαμάτας με θέμα την Ελιά (5 χρόνια). Κατά τη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας του σχολείου έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός (αναλογικά  με το συνολικό αριθμό  μαθητών του σχολείου) εισαχθέντων στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και επιτυχίες και σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς θεωρητικών και θετικών τομέων.

Στον αντίποδα βρίσκεται το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης με το οποίο προτείνεται η συνένωση. Στεγάζεται σε σχολικό συγκρότημα με δύο μεγάλα Γυμνάσια (2ο και 3ο Σπάρτης) και ο συνολικός αριθμός των μαθητών πλησιάζει τους 750.  Αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το κτίριο που στεγάζεται δεν υπάρχει πολεοδομική άδεια και έχουν διαμορφωθεί και χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας τελείως ακατάλληλοι υπόγειοι χώροι. Η επιπλέον ενίσχυση του σχολείου αυτού με μαθητικό δυναμικό είναι απαράδεκτη και αποτελεί τροχοπέδη στη διεξαγωγή αποδοτικών  μαθημάτων.

Οι μαθητές που φοιτούν στο σχολείο μας προέρχονται από πρώην κοινότητες, οι μισές περίπου των οποίων είναι ορεινές και γεωγραφικά απομακρυσμένες. Η συνένωση με σχολεία της Σπάρτης θα απαιτούσε τρεις επιπλέον ώρες καθημερινά για τη μετακίνηση των μαθητών. Εκτός από το γεγονός ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του ελεύθερου χρόνου τους, θα αυξηθεί και η μαθητική διαρροή, καθώς μερικά παιδιά αρνούνται να μετακινούνται καθημερινά σε σχολεία της Σπάρτης, αφού αυτό έχει και οικονομικό κόστος. Πλήγμα θα υποστεί και η τοπική κοινωνία που θα περάσει σε φάση παρακμής.

Τέλος, το κλείσιμο του σχολείου θα σηματοδοτήσει την έναρξη αλυσιδωτών οδυνηρών συνεπειών, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα προβλέπεται  η ανεπαρκής  λειτουργία του Γυμνασίου και μετέπειτα του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου σχολείου Ξηροκαμπίου. Αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του τόπου

Για τους παραπάνω λόγους διαμαρτυρόμαστε έντονα  και θα συνεχίσουμε τους αγώνες υποσχόμενοι στους εαυτούς μας ότι δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα μας, έτσι ώστε να μην πραγματοποιηθεί αυτό το σοβαρότατο ολίσθημα.

Με πόνο και αγανάκτηση στέλνουμε ένα μήνυμα στην υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου και στην υφυπουργό, την καθ’ ύλη αρμόδια για τις συγχωνεύσεις των σχολείων κ. Χριστοφιλοπούλου, με την ελπίδα ότι οι αξιότιμες κυρίες θα το ακούσουν: Εδώ έχει γίνει λάθος!».



Πηγή: Λακωνικά Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου