Σάββατο 30 Απριλίου 2011

25 χρόνια προσφοράς από το Γερουλάκειο Ίδρυμα Βραβεύτηκαν οι Λάκωνες Αριστούχοι της ατρικής

Στη στέγη της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη του Πάσχα 26/4 η απονομή υποτροφιών στους λάκωνες αριστούχους της ιατρικής από το Γερουλάκειο Ίδρυμα.

Κατά το χαιρετισμό της η πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Δώρα Γερουλάκου απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στους

παρευρισκομένους για την παραμονή τους στην εκδήλωση, η οποία, όπως υπογράμμισε τιμά τόσο το ίδρυμα όσο και τους υποτρόφους του.

Αναφέροντας τους φετινούς υποτρόφους, οι οποίοι χάρη στην υψηλή βαθμολογία που συγκέντρωσαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις κέρδισαν το χρηματικό έπαθλο του ιδρύματος, η κ. Γερουλάκου τους συνεχάρη, ευχόμενη καλή επιτυχία στη μετέπειτα εκπαιδευτική τους πορεία.

Πρόκειται συγκεκριμένα για   Με τη συμπλήρωση της 25ετούς λειτουργίας του, το Γερουλάκειο Ίδρυμα απένειμε και φέτος τις καθιερωμένες υποτροφίες του στους αριστούχους λάκωνες φοιτητές της ιατρικήςτους Αγγελική Μακρυσοπούλου, Χριστίνα Μουσελέ και Μιχάλη Παπαδουλάκη, οι οποίοι πέραν του επιδόματος, έλαβαν την πλακέτα του ιδρύματος με έμβλημα το κεφάλι της θεάς Υγείας, καθώς και το δίπλωμα με τον τίτλο του υποτρόφου του ιδρύματος… «μία ανάμνηση για τη διάκριση που έτυχαν στην αρχή των σπουδών τους», όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Γερουλάκου.

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του Γερουλάκειου δήλωσε ότι ο τίτλος του υποτρόφου θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο για τη μετέπειτα πορεία τους, καθώς, όπως επεσήμανε, προσμετράται ιδιαίτερα θετικά συνοδεύοντας το βιογραφικό τους σημείωμα, αλλά αποτελεί και ένα ισχυρό «χαρτί» για τη διεκδίκηση μίας θέσης ή και μεταπτυχιακών σπουδών.

Ακολούθως, η κ. Γερουλάκου καλωσόρισε με πολύ αγάπη και του υποτρόφους προηγούμενων ετών του ιδρύματος και συγκεκριμένα τους Γεωργία Δημοπούλου, Σωτήρη Δρογκάρη, Ιωάννη Λεκκάκη, Ευγενία Ανούση, Αναστάσιο Τσαλαβούτα, Θεόδωρο Αλαξόπουλο, Αιμιλία Βασιλάκου, Χρήστο Μασαούτη, Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου, Θεώνη Λουριδά, Καλλιρόη Πλαγιανάκου, Ιωάννη Κανελλόπουλο, Στυλιανό Δημητρόπουλο, Μαρία Πανουτσάκου, Πναγιώτα Βλαχάκη, Γεώργιο Σαϊτάκη και Θεόδωρο Κατσίχτη. Μάλιστα, το ίδρυμα αποχαιρέτησε κατά την εκδήλωση τους τέσσερις τελευταίους υποτρόφους του, καθώς συμπλήρωσαν τα έξι χρόνια υποτροφίας τους, με τη χορήγηση του επιδόματος που δικαιούνται και με ευχές για καλή επιτυχία στις διπλωματικές τους εξετάσεις.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο αγγειοχειρουργός, πρόεδρος της βασιλικής αγγειολογικής εταιρείας της Αγγλίας και καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου κ. Γιώργος Γερουλάκος, απευθύνοντας με τη σειρά του χαιρετισμό.

Τονίζοντας την 25ετή συνεχή λειτουργία του ιδρύματος, ο κ. Γερουλάκος αναφέρθηκε στον οραματισμό του ιδρυτή, ενώ παράλληλα απηύθυνε παραινέσεις προς τους υποτρόφους, σημειώνοντας τις αρετές που πρέπει να τους συνοδεύουν για μία επιτυχημένη πορεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γερουλάκος υπογράμμισε:
«Σήμερα γιορτάζουμε 25 χρόνια λειτουργίας του Γερουλάκειου Ιδρύματος υποτροφιών. Στο διάστημα αυτό επιδοτήθηκαν 72 λάκωνες φοιτητές με εξετάσεις. Κάθε υπότροφος παίρνει το ποσό των 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό χορηγείται σε έξι ετήσιες δόσεις των 2.000 ευρώ. Σήμερα, το ίδρυμά μας θα μοιράσει για το 2011 το ποσό των 36.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό των 6.000 για τους πρωτοετείς υποτρόφους μας δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, παρά την έγκυρη προ εξαμήνου υποβολής του προϋπολογισμού μας, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στην πολύχρονη λειτουργία του ιδρύματος. Παρακαλούμε τους πρωτοετείς υποτρόφους να στείλουν στο ίδρυμα το λογαριασμό τους στην Εθνική Τράπεζα και μόλις έρθει η έγκριση θα καταθέσουμε τα επιδόματά τους και θα τους ενημερώσουμε.

Το ίδρυμα ξεκίνησε το 1986 ευθύς μετά το θάνατο του αείμνηστου χειρουργού Δημητρίου Γερουλάκου, που είναι ο ιδρυτής και χορηγός του Γερουλάκειου Ιδρύματος. Ο οραματισμός του ιδρυτού ήταν η επιλογή και επιβράβευση των αρίστων που με την επιμέλειά τους επέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία στις πανελλήνιες εξετάσεις και εξασφάλισαν εισαγωγή σε μία από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας. Η ενθάρρυνση της αριστείας είναι μονόδρομος σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, λαμβανομένου υπόψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας από τους υψηλότερους δείκτες αναλογίας γιατρών ανά χίλιους κατοίκους πληθυσμού σε όλη της Ευρώπη.

Αγαπητοί πρωτοετείς υπότροφοι, με την επιτυχία σας αποδείξατε ότι έχετε επιμέλεια, αυτοπειθαρχία και φιλοδοξία που θα σας επιτρέψουν να πετύχετε στο στόχο σας, ο οποίος είναι σίγουρα η ολοκλήρωση των σπουδών σας και η παροχή ενός υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους αρρώστους σας που θα σας εμπιστευθούν τη διαφύλαξη της υγείας τους».
  Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Γερουλάκος παρακάλεσε τους ακροατές να ακούσουν λίγα λόγια για τον ιδρυτή του ιδρύματος αείμνηστο χειρουργό Δημήτριο Γερουλάκο και τον πρώτο πρόεδρο, αδελφό του Κων/νο Γερουλάκο, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους στον τόπο. Τα βιογραφικά στοιχεία των δύο ανδρών ανέγνωσε στη συνέχεια η υπότροφος του ιδρύματος Μαριάννα Στεφάνου.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια και ο βουλευτής Επικρατείας, διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Υγείας του LSE και πρόεδρος του Τμήματος Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου», καθηγητής κ. Μόσιαλος.

Κατά την προσφώνησή του, ο κ. Μόσιαλος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στο ίδρυμα και την οικογένεια Γερουλάκου για την πρόσκληση να παρευρεθεί στην εκδήλωση, η οποία, όπως τόνισε είναι εξαιρετικά σημαντική. «Είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς ιδρύματα με τόσο σημαντικό έργο σε τοπικό επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος, προσθέτοντας:

«Επιτελούν σημαντικό έργο γιατί ενισχύουν την προσπάθεια νέων γιατρών. Σημαντική πρωτοβουλία γιατί οι νέοι γιατροί μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα στον πολύπαθο χώρο της Υγείας στον τόπο μας. Κανονικά δε θα έπρεπε να είναι πολύπαθος αλλά είναι. Ξοδεύουμε στη χώρα μας 10% του ΑΕΠ για τις υπηρεσίες της Υγείας. Θα περίμενε κανείς ότι όταν κάποιος διαθέτει 10% των χρημάτων του θα έχει και ένα ικανοποιητικό επίπεδο Υγείας. Θα μπορούσατε όμως να πείτε “Μήπως δεν είναι πολλά περισσότερα;” Είμαστε όμως η έκτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο, ανάμεσα σε διακόσιες είκοσι, όσον αφορά στις δαπάνες της Υγείας. Επομένως, θα περίμενε κανείς εφόσον είμαστε η 6η πιο ακριβή χώρα να έχουμε και το έκτο καλύτερο επίπεδο Υγείας στον κόσμο. Δεν το έχουμε όμως. Ήμασταν τέταρτοι μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής το 1990, όταν διαθέταμε τότε το 7% του ΑΕΠ για τις υπηρεσίες Υγείας. Είκοσι χρόνια μετά, έχοντας αυξήσει κατά 30% τη δαπάνη για την Υγεία, πέσαμε στη δέκατη τέταρτη θέση, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πέσαμε δηλαδή κατά δέκα θέσεις, ενώ αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 30%. Αυτά, δεν είναι επιθυμητά αποτελέσματα σε μία χώρα που το τελευταίο διάστημα μαστίζεται από μία τεράστια οικονομική κρίση, από την οποία προσπαθούμε να βγούμε και δε θα είναι μία εύκολη προσπάθεια κατά τη γνώμη μου.

Με αυτή την έννοια, οι λειτουργοί του χώρου της Υγείας, οι νέοι γιατροί, μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να αναβαθμίσουν το σύστημα Υγείας, να μπορέσουν να προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες θα είναι φθηνότερες, αλλά πολύ καλύτερες ποιοτικά. Δεν είναι μόνο το κόστος το οποίο πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι και η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας, που πρέπει να βελτιώνει το επίπεδο Υγείας του πληθυσμού για να είμαστε κάθε χρόνο καλύτερα, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, να μην ταλαιπωρούμαστε, να μην περιμένουμε σε ατελείωτες ουρές, να κάνει αυτό το οποίο θέλουμε ως πολίτες και παράλληλα να μας προστατεύει από ένα υψηλό κόστος. Δηλαδή, δε θα πρέπει να βάζουμε το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που έχουμε πρόβλημα Υγείας, τη στιγμή που έχουμε πληρώσει τη φορολογία μας και τις ασφαλιστικές μας εισφορές».

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μόσιαλου, η πρόεδρος του Γερουλάκειου Ιδρύματος κάλεσε του φετινούς υποτρόφους να λάβουν το έμβλημα του ιδρύματος και τον τίτλο του υποτρόφου, τονίζοντας ότι η επιταγή θα δοθεί σε απώτερο χρονικό διάστημα. Τέλος, κάλεσε τους παλιούς υποτρόφους να παραλάβουν το έμβασμά τους.


Πηγη Λακωνικός τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου