Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Νέο εμπάργκο προμηθευτών στα Νοσοκομεία


Προβλημάτων συνέχεια για τα νοσοκομεία από την ερχόμενη εβδομάδα λόγω της αναστολής των παραδόσεων υλικών από τους προμηθευτές.

Από τη Δευτέρα 2 Μαΐου έως και την Τετάρτη 4 του μήνα, τα νοσοκομεία δεν θα προμηθεύονται αναλώσιμα υλικά (γάντια, γάζες κλπ), βηματοδότες, αντιδραστήρια και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας κ. Π. Αρναούτης εκτιμά ότι
οι οφειλές των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 850 εκατομμύρια ευρώ. «Υπάρχουν οφειλές από το 2004, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, για προϊόντα τα οποία δεν εντάχθηκαν τότε στη ρύθμιση. Αυτή δεν περιελάμβανε ιατρικά μηχανήματα και σέρβις.

Από το 2010 μας χρωστούν περίπου 600 εκατομμύρια και έχουμε υπολογίσει άλλα 100 εκατομμύρια από τις αρχές του τρέχοντος έτους», αναφέρει ο κ. Αρναούτης. «Επίσης, υπάρχει μία οφειλή 450 εκατομμυρίων ευρώ (από το 2004 έως το 2009), η οποία παρότι είχε ενταχθεί στη ρύθμιση δεν έχει τακτοποιηθεί, διότι τα Νοσοκομεία δεν είχαν ετοιμάσει εγκαίρως τα εντάλματα πληρωμής», σημειώνει.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των προμηθευτών, τα Νοσοκομεία που έχουν μεγαλύτερα χρέη είναι τα πανεπιστημιακά, το ΚΑΤ, το Κρατικό της Νίκαιας, ο Ευαγγελισμός, το Κρατικό της Αθήνας και το Ιπποκράτειο της Αθήνας. «Τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το Παπανικολάου, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο, τα πάνε πολύ καλά, αφού έχουν πληρώσει έως και το Σεπτέμβριο του 2010», προσθέτει ο κ. Αρανούτης. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ζητούν την εξόφληση των παλαιών χρεών (2004 - 2009) και του 2010 χωρίς όμως να γίνει έκπτωση.

Στο Ασκληπιείο

Στο μεταξύ, οι γιατροί του Ασκληπιείου Βούλας επιμένουν ότι το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις υλικών, παρά τον έλεγχο αρμοδίων του υπουργείου Υγείας κατά τον οποίο διαπιστώθηκε επάρκεια. Οι γιατροί κατηγορούν τους εκπροσώπους του υπουργείου ότι όταν δημοσιοποιούνται οι ελλείψεις «προσπαθούν να φέρουν υλικά από άλλα νοσοκομεία για παραπλάνηση. Καταγγέλλουμε την έλλειψη υλικών που καιρό τώρα με έγγραφά μας ατομικά ή συλλογικά έχουμε αποστείλει προς τη διοίκηση και αυτή κώφευε», τονίζεται σε ανακοίνωση της πενταμελής επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του Νοσοκομείου.

Επίσης, αναφέρεται ότι «ο εργαζόμενος μισθωτός γιατρός όταν δεν έχει τα απαραίτητα υλικά για την πλήρη θεραπεία και νοσηλεία των ασθενών του, αυτά δηλαδή που δεν δίνει ο εργοδότης, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον ασθενή ή τους συγγενείς ομαδικά ή ατομικά και να μην υποκύπτει σε κανέναν απ' όπου αυτός και αν προέρχεται».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ξεκίνησε στο Ασκληπιείο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο αναρτήθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ασθενείς καλούνταν να φέρουν οι ίδιοι γάζες και άλλα υλικά πρώτης ανάγκης.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα τρεις φωτογραφίες. Η μία φέρεται να εικονίζει τμήμα της επίμαχης ανακοίνωσης, στην οποία δεν διακρίνεται έκκληση για υλικά, και οι άλλες δύο μία άδεια αποθήκη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν πριν από τον έλεγχο του υπουργείου.

πηγη: dealnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου