Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Εξελίξεις για αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών Λακωνίας

Απάντηση στις ανησυχίες του δημάρχου Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη από τους παγετούς το φυτικό κεφάλαιο των λακώνων εσπεριδοκαλλιεργητών («ΛΤ 7/4»), έδωσε η προϊστάμενη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Βασιλική Θεοχαράκου. 
Ξεκαθαρίζοντας, αρχικά, ότι με τη νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης «Καλλικράτης» η Δ/νση Γεωργίας-Κτηνιατρικής, καθώς και τμήμα της Δ/νσης Εγγείων

Βελτιώσεων της τ. ΝΑ Λακωνίας αποτελούν μία ενιαία υπηρεσία με τίτλο «Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας», η κ. Θεοχαράκου δίνει σαφείς απαντήσεις για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

«Ο νομός Λακωνίας είχε την ατυχία τον τελευταίο χειμώνα να χτυπηθεί από ισχυρούς παγετούς οι οποίοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις παραγωγές ελιάς και πορτοκαλιάς», τόνισε η κ. Θεοχαράκου. Για το λόγο αυτό, όπως επεσήμανε, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, μετά από έκκληση του ΕΛΓΑ και κατόπιν εγγράφου της αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας κ. Ντίας Τζενετέα, διέθεσε από το λιγοστό προσωπικό της τέσσερις Γεωπόνους, προκειμένου να συνδράμει στο εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί.

Προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το τοπίο σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί στους λάκωνες εσπεριδοκαλλιεργητές αναφορικά με το δικαίωμα συμμετοχής τους στον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, η προϊστάμενη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, παρέθεσε τις διαδικασίες που ακολουθούνται, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα:

«Οι ζημιές του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους στο φυτικό κεφάλαιο από φυσικά αίτια περιγράφονται και εκτιμούνται από Περιφερειακή Γεωτεχνική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από στελέχη του ΕΛΓΑ και της υπηρεσίας μας, στο τέλος του εξαμήνου. Η επιτροπή αυτή υποβάλλει μία έκθεση με την έκταση, τα χαρακτηριστικά και την κατ’ αρχήν εκτίμηση της ζημιάς προς την Κεντρική Επιτροπή του Προγράμματος των Κρατικών Ενισχύσεων. Η Κεντρική Επιτροπή, στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, έχοντας πλήρη εικόνα (όγκο και ποιότητα παραγωγής) έχει την ευθύνη υποβολής της πρότασης προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενεργοποίηση του Κανονισμού. Μετά την έγκριση του προγράμματος, θα κληθούν σε επίπεδο νομού οι παραγωγοί να υποβάλλουν ολοκληρωμένο φάκελο. Προς τούτο, θα υπάρξουν ειδικές οδηγίες από τον ΕΛΓΑ ή τον εκάστοτε διαχειριστή του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων».


Πηγή : Λακωνικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου