Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η Σπαρτιά μας

Του    Σταύρου Ριζάκου.


         Λίγα λόγια για το χωριό μας

Το χωριό βρίσκεται στο βουνό Ταΰγετο,  και πιο συγκεκριμένα στην νότιοανατολική πλευρά του βουνού και μοιάζει στον επισκέπτη να είναι σκαρφαλωμένο στο ψηλότερο σημείο του βουνού , σε 980m  υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας , καθώς το προσεγκίζει από τον μοναδικό δρόμο που μπορεί κανείς να το φθάσει.

Η αρχή της ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη της Ελληνικής Ιστορίας με απροσδιόριστη ακριβή ημερομηνία πρώτο-δημιουργίας του. Στοιχεία για την ακριβή ιστορική διαδρομή του μικρού αυτού χωριού θα βρει κανείς σε πολλά και σκόρπια ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν σε βιβλιοθήκες , ημερολόγια , απομνημονεύματα, αναφορές στρατιωτικού περιεχομένου και συμμετοχή των ανθρώπων σε δραστηριότητες που χάνονται στα χρόνια τις Τουρκικής κατοχής και μετά.[1]

Το χωριό , λόγω της θέσης του έχει κλίμα κατάλληλο για παραμονή τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Αν και ορεινό δεν παρουσιάζει καθόλου πρόσθετη υγρασία, αυτή που γίνεται ενοχλητική και κάνει την παραμονή του επισκέπτη δυσάρεστη. Το κρύο που εμφανίζει είναι αυτό που επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες της εποχής χωρίς επιπλέον δυσάρεστες επιβαρύνσεις.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η παραμονή είναι ευχάριστη από πλευράς κλίματος καθώς η μέχρι σήμερα παρατηρημένη υψηλότερη θερμοκρασία (παρά τους καύσωνες των 48 και βαθμών που σημειώνονται στην Ελλάδα) η παρατηρημένη θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 36-38 C και αυτό μόνο για δύο ώρες (συνήθως την ώρα της μεγαλύτερης ηλιακής έκθεσης του μεσημεριού – 1430 έως 1630 -- ) και μετά η θερμοκρασία έρχεται σε ανεκτά καλοκαιρινά επίπεδα ενώ το βράδυ ο ύπνος είναι ευχάριστος με την χρήση και μιας ελαφριάς κουβέρτας , ενώ λίγες ώρες ύπνου σε τέτοιο υψόμετρο θα σας κάνει να αισθανθείτε πραγματικά ξεκούραστοι την επόμενη μέρα.

Ένα παλαιότερο όνομα που χρησιμοποιούνταν για το χωριό , ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκικής Κατοχής και το οποίο συνεχιστικέ να χρησιμοποιείται και μετά ήταν το όνομα –   ΚΟΤΣΑΤΙΝΑ   --  

Η προσέγγιση – πρόσβαση στο χωριό             

 Το χωριό είναι, πλέον και μετά τον τελευταίο ‘’Καλλικράτη’’ που εφαρμόστηκε, στον Δήμο Σπάρτης με πρωτεύουσα την πόλη της Σπάρτης.

Τα χωριά που συναντά ο επισκέπτης που θέλει να προσεγγίσει το χωριό, θα βρει αρκετά μικρά χωριά με μικρή και μεγάλη ιστορία σαν αυτή της Σπαρτιάς.

Λοιπόν στην διαδρομή από Σπάρτη κινούμενοι προς Γύθειο θα βρούμε το Ξηροκάμπι και εκεί θα στρέψουμε δεξιά και θα μπούμε στο χωριό αυτό και θα ακολουθήσουμε την διαδρομή προς Σπαρτιά βρίσκοντας: 

Ξηροκάμπι –.Δάφνη .-  Ποταμιά –  Γοράνοι , -- Βασιλική , --  Δάφνη, -- Αρνα  και μετά είναι η Σπαρτιά (το όμορφο χωριό μας).  

Αν η διαδρομή μας είναι από Γύθειο προς Σπάρτη τότε μετά το χωριό ΑΙΓΕΣ τοτε κινούμαστε Αριστερά προς το Χωριό Πετρινα και μετά συναντάμε ανεβαίνοντας τα χωριά : \

 ΠΕΤΡΙΝΑ – ΖΕΛΙΝΑ – ΤΣΕΡΙΑ -  ΑΡΝΑ  και μετα είναι η Σπαρτιά (το όμορφο χωριό μας).


[1] Αν κάποιος από τους αναγνώστες του κειμένου μπορεί να προσφέρει πληροφορίες που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις του συγγραφέα τούτου του κειμένου, είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτος να τις καταθέσει προς τέρψιν όχι μόνο του συγγραφέα αλλά και των αναγνωστών του καθώς θα αυτά θα προστεθούν για να εμπλουτίσουν και αυτών τις γνώσεις.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου