Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2011: Όλες οι Τέχνες ζωντανεύουν στο Δήμο Ανατολικής Μάνης

Με φόντο της φυσικές ομορφιές της Μάνης και τους πέτρινους πύργους, αλλά κυρίως με άκρως καλοκαιρινή διάθεση, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, πιστός στο ραντεβού του, διοργανώνει και φέτος το Πολιτιστικό του Καλοκαίρι, προσφέροντας σε δημότες και επισκέπτες όλων των ηλικιών την ευκαιρία να απολαύσουν πολλά, διαφορετικά και κυρίως ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα.
Στο σκηνικό των εκδηλώσεων του δήμου ζωντανεύουν όλες οι μορφές

Τέχνης. Ζωγραφική φωτογραφία, θέατρο, γλυπτική, κινηματογράφος, πολύ μουσική, λογοτεχνία κατέχουν περίοπτη θέση στο πρόγραμμα, ενώ δε λείπουν τα παζάρια με τα τοπικά προϊόντα, τα εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα της Μάνης και η αναβίωση εθίμων.
Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 29/7 έως   Μια όαση πολιτισμού υπόσχεται να μας προσφέρει για ένα περίπου μήνα ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, μ’ ένα πλούσιο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πρόγραμμα που ανοίγει αυλαία αύριο, Παρασκευή 29/7, στο Γύθειοτη Δευτέρα 1/8 και στις 9 το βράδυ θα λάβει χώρα το «Τετραήμερο Ελληνικών Γραμμάτων» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Γυθείου, αρχής γενομένης με την εισήγηση της αρχαιολόγου και ιστορικού κ. Άννης Λιναρδάκη, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Ο ιατροφιλόσοφος και Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός (1774-1853) και η Λακωνία από την αρχαιότητα ως τον αγώνα».

Την επομένη, Σάββατο 30/7, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της έκδοσης «Τα ωραιότερα ποιήματα του κόσμου» του Χρίστου Γουδή, ενώ την Κυριακή η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου θα παρουσιάσει την ιστορική μελέτη «Πολυάραβος» του Ντον Μακφέιλ.
Το αφιέρωμα στα ελληνικά γράμματα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο χάρτης των ονείρων» της Κατερίνας Καριζόνη, που διοργανώνει η «Καψάλειος» Δημοτική Βιβλιοθήκη Γυθείου.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Γυθείου θα λειτουργεί επίσης, από τις Σάββατο 30/7 έως και το Σάββατο 20/8, η έκθεση ζωγραφικής της κ. Κατερίνας Δαμιανάκου, ενώ αντίστοιχα κατά την ίδια περίοδο θα λειτουργεί στο παλιό δημαρχείο Αρεόπολης, η έκθεση ζωγραφικής του κ. Λεωνίδα Μιχαλάκου.

Την Κυριακή 31/7 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Γυθείου φεστιβάλ παιδικού παραδοσιακού χορού, ενώ την ίδια ημέρα και έως τις 5/8 το παιδικό φεστιβάλ με τίτλο μια βαλίτσα όνειρα ταξιδεύει στην Αλίκα, στον Πύργο Διρού και το Γύθειο για να μαγέψει τους μικρούς μας φίλους.

Παράλληλα, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν, στο αίθριο του δημαρχείου Γυθείου από 1 έως 8/8, την έκθεση γλυπτικής του Πέτρου Γεωργαρίου, αλλά και να παρακολουθήσουν σχετικά σεμινάρια. Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι συνεχίζει με την θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» στην Κρανάη στις 2/8, με λαϊκό πανηγύρι με την ορχήστρα του Γέμελου στον Άγιο-Νικόλα στις 4/8, καθώς και με αφιέρωμα στο σμυρνεϊκο και ρεμπέτικο τραγούδι, που θα λάβει χώρα στις 5/8 στο Γύθειο.

Επίσης, από 8 έως και 15/8 στο δημαρχείο θα λειτουργούν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής των κ.κ. Δημήτρη Κουράκου και Αλίκης Πατρικάκου αντίστοιχα, ενώ το Σάββατο 6 και τη Δευτέρα 15/8 στο Γύθειο και το Μαυροβούνι θα δώσει συναυλία η δημοτική φιλαρμονική Αν. Μάνης.
Το κέφι θα απογειώσει beach party στην παραλία Σκουταρίου που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 7/8, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συναυλία λαϊκής μουσικής με τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και συναυλία κλασσικής μουσικής στο νησί Κρανάη με διάσημους λάκωνες σολίστες.
Την Τρίτη 9/8, στο Οίτυλο θα λάβει χώρα Πειρατική Βραδιά και την επομένη Τετάρτη 10/8 θα πραγματοποιηθεί στην Αρεόπολη το 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Την ίδια ημέρα ξεκινά και το διήμερο παζάρι παραδοσιακών προϊόντων στην Πετρινά υπό τον τίτλο «Καλάθι από το χωριό», ενώ θα πραγματοποιηθεί και συναυλία με τραγούδια της ξενιτιάς με τον Σπύρο Κουτσοβασίλη.

Από τις 12/8, ο Παντελής Θαλασσινός με τους μουσικούς του θα βρίσκεται στην Αρεόπολη, για μία και μοναδική συναυλία, ενώ την επομένη, το ολόγιομο φεγγάρι θα γιορτάσει ο δήμος με μία συναυλία-αφιέρωμα στο μαέστρο του Γυθείου Τζακόντο Μορέτι.
Την Κυριακή 14/8 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα έθιμα του Μανιάτικου γάμου, ενώ την Παρασκευή 17 /8 θα πραγματοποιηθεί στο Γύθειο η πολυαναμενόμενη συναυλία των Μαχαιρίτσα, Σταρόβα και Κούτρα.
Από τα πολιτιστικά δρώμενα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εκλεκτά εδέσματα της παραδοσιακής κουζίνας της Μάνης. Έτσι την Παρασκευή 19/8, στην πλατεία Μαυρομιχάλη της Αρεόπολης, διοργανώνεται βραδιά μανιάτικης γαστρονομίας και γευσιγνωσίας, ενώ την επομένη και στο ίδιο μέρος η Ελένη Βιτάλη υπόσχεται να μαγέψει με τη φωνή της.
Την Κυριακή 21/8, στην Αρεόπολη θα λάβει χώρα και η γιορτή φραγκόσυκου, ενώ από την επόμενη, ημέρα Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή 28/8, μεταφερόμαστε στο νησί Κρανάη για να παρακολουθήσουμε την εβδομάδα θερινού σινεμά, που είναι αφιερωμένη στον ισπανόφωνο κινηματογράφο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ίδρυμα Θερβάντες.
Το τελευταίο τριήμερο του Πολιτιστικού Καλοκαιρίου 2011 του Δ. Ανατολικής Μάνης είναι αφιερωμένο στη μουσική. Τη Δευτέρα 22/8 στην παραλία του Γυθείου, το νεανικό συγκρότημα Vegas αναμένεται να απογειώσει το κέφι και την καλοκαιρινή διάθεση, ενώ την Τρίτη τη σκυτάλη παίρνει η Γυθειάτικη κομπανία που θα μας ταξιδέψει στους ρυθμούς της στην πλατεία του Γυθείου.
Την αυλαία των εκδηλώσεων θα κλείσει η συναυλία κλασσικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στα Κοκκινόγεια στο Ταίναρο.



λακωνικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου