Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Αιτήματα των Αρτοποιών της Λακωνίας στη Βουλή από το Γρ. Αποστολάκο


Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη, σχετική με θέματα των αρτοποιών Λακωνίας.

Το πλήρες κείμενο
της Ερώτησης έχει ως εξής :
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 αρτοποιοί, ενώ στον κλάδο απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα περίπου 140.000 εργαζόμενοι. Παράλληλα γύρω από τον κλάδο της αρτοποιίας αναπτύσσονται συγγενή και παρεμφερή επαγγέλματα όπως αλευροβιομήχανοι, έμποροι αλεύρων, κατασκευαστές και έμποροι μηχανημάτων αρτοποιίας, προμηθευτές πρώτων υλών και λοιπών αναγκαίων ειδών για τη λειτουργία των αρτοποιείων. Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν έναν παραγωγικό κλάδο που σταθερά συνεισφέρει ποικιλοτρόπως στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Στο Νομό Λακωνίας δραστηριοποιούνται 106 αρτοποιοί σε 94 αρτοποιεία. Συνολικά στον κλάδο απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα πάνω από 1.500 εργαζόμενοι, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην παραγωγική διαδικασία και γενικά στην ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα οι Λάκωνες αρτοποιοί προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία με σειρά ενεργειών φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη, σε σχετικά ιδρύματα και στις δράσεις της τοπικής Εκκλησίας, αναπτύσσοντας μία πολύπλευρη δραστηριότητα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κλάδος της αρτοποιίας δέχεται τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως το σύνολο άλλωστε της Ελληνικής κοινωνίας. Η μείωση της κατανάλωσης, η ραγδαία αύξηση των φορολογικών και λοιπών βαρών, η βαθειά ύφεση πλήττουν και τους αρτοποιούς, οι οποίοι καλούνται να δραστηριοποιηθούν μέσα σε ένα περιβάλλον που προκαλεί έντονη αβεβαιότητα, ανησυχία και άγχος για το μέλλον.
Το επιβαρημένο αυτό περιβάλλον έρχονται να επιδεινώσουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης. Πέραν της φορομπηχτικής και της αντιαναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόζει, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει επιπλέον μέτρα που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τον κλάδο των αρτοποιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποτιθέμενη απελευθέρωση της αγοράς του άρτου, με την προωθούμενη ανεξέλεγκτη και από παντού πώλησή του. Μολονότι ήδη το ψωμί διανέμεται από σειρά καταστημάτων (αρτοποιεία, πρατήρια άρτου, super και mimi market, ζαχαροπλαστεία κ.α.), η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει ρύθμιση που θα επιτρέπει την αγοροπωλησία άρτου από παντού. Με άλλα λόγια θα μπορεί να πωλείται ψωμί από όλα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αντικειμένου, επιφέροντας έτσι πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στους κατ’ επάγγελμα αρτοποιούς. Πρόκειται ουσιαστικά, για καταστροφή του κλάδου των αρτοποιών.
Παρά όμως την αρνητική αυτή συγκυρία και τις επαπειλούμενες κυβερνητικές αποφάσεις, οι αρτοποιοί συνεχίζουν να μάχονται και να αισιοδοξούν. Εκτός της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους επιβίωσης, μοχθούν συνολικά για τον κλάδο τους. Στην κατεύθυνση αυτή, η Συντεχνία Αρτοποιών Λακωνίας προσπαθεί να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα των μελών της, του κλάδου και της τοπικής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που κατά καιρούς αναλαμβάνει, προτίθεται να διοργανώσει την προσεχή άνοιξη του 2012 στη Σπάρτη το «2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψωμιού», μέσα από τις εργασίες του οποίου στοχεύουν στην προβολή του κλάδου, της διαχρονικής προσφοράς του στην Ελληνική κοινωνία και στην ενημέρωση των καταναλωτών.
Ταυτόχρονα, θέτει επισταμένως την ανάγκη εγκατάστασης του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Σχολής Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής στις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ στη Σπάρτη, που σήμερα δεν υπάρχει για την πρακτική εκμάθηση και εξάσκηση των σπουδαστών, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε ιδιωτικό αρτοποιείο και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη Σχολή, για να εξασκηθούν.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,
  1. Θα προχωρήσουν στην υποτιθέμενη πλήρη και ανεξέλεγκτη απελευθέρωση στην αγορά διάθεσης άρτου, αφανίζοντας τον κλάδο των αρτοποιών;
  2. Προτίθενται να συνδράμουν και πως, στη διοργάνωση του «2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψωμιού» στη Σπάρτη την άνοιξη του 2012;
  3. Θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εγκατάσταση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού στη Σχολή Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής του ΟΑΕΔ Σπάρτης;

    antenna south

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου