Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Θύελλα αντιδράσεων για τις αλλαγές στο ΓΝΚΥ Μολάων

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας 
Ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Μολάων διοργανώνουν στις 7 το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης 20/7 ο Δήμος Μονεμβασίας, οι εργαζόμενοι του οικείου νοσοκομείου και

οι φορείς της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που θα συντελεστούν στο νοσοκομείο τους, όπως επιτάσσει ο νέος υγειονομικός χάρτης που προωθεί η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Κοινότητας Μολάων, το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας και αφορά στην αναδιάταξη των νοσοκομείων, καθώς και οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το νοσοκομείο Μολάων υποβαθμίζεται για να οδηγηθεί μακροπρόθεσμα, σταδιακά και μεθοδευμένα σε πλήρη αποδυνάμωση, δηλαδή, σε κατάργηση του Οργανισμού και της νομικής του προσωπικότητας με τα γνωστά επακόλουθα. 

«Μετά από αυτά και με την απόλυτη βεβαιότητα, ότι εκφράζουμε την κοινή αντίληψη όλων των κατοίκων του Δήμου Μονεμβασίας, απαιτούμε: να μην καταργηθεί, τροποποιηθεί ή συγχωνευτεί ο Οργανισμός του, να διατηρηθεί η διοικητική αυτοτέλεια του ΓΝ-ΚΥ Μολάων, καθώς και να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του». 

Την αντίθεση του στο νέο σχέδιο νόμου για την Υγεία εξέφρασε με ψήφισμα της και η Γενική Συνέλευση της Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας, αντιδρώντας στην συνδιοίκηση των νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, καθώς και στην προτεινόμενη μείωση των κλινών στις νοσηλευτικές μονάδες του νομού, που θα επιφέρουν, όπως υποστηρίζουν, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Γιατρών αναφέρει: 
«Με στόχο την μείωση των δαπανών έναντι οιουδήποτε τιμήματος και με στοιχεία στελέχωσης που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, το υπουργείο Υγείας συντάσσει το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, μέσω του οποίου οδηγούμεθα σε συρρίκνωση της δημόσιας υγείας και παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. 

Ιδιαίτερα για το νομό Λακωνίας, η δημοσιευμένη και πολλάκις αλλαγμένη πρόταση του ΥΥΚΑ δημιουργεί τις προϋποθέσεις περαιτέρω υποβάθμισης της Υγείας στο τόπο μας και συγχρόνως αποδεικνύει την σύγχυση με την οποία λειτούργησε το υπουργείο για τη σύνταξή της. 

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Λακωνίας, αφού έλαβε υπ’ όψη όλα τα δεδομένα αποφάσισε: 
- Είμαστε αντίθετοι στην προτεινόμενη συνδιοίκηση των ΓΝ Σπάρτης και ΓΝΚΥ Μολάων με ενιαίο οργανισμό, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις υποβάθμισης και συρρίκνωσης του μικρότερου νοσοκομείου υπέρ του μεγαλύτερου. Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής, η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη και κυρίως, η διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου παρεχόμενης υγείας στους κατοίκους επιβάλλουν διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη του ΓΝΚΥ Μολάων, ως ανεξάρτητη νοσοκομειακή μονάδα με παθολογική, καρδιολογική, παιδιατρική, γενική χειρουργική, ορθοπεδική  και μαιευτική κλινική. 
- Είμαστε αντίθετοι στην προτεινόμενη μείωση των κλινών του οργανισμού του ΓΝ Σπάρτης κατά 20% (ιδιαίτερα του χειρουργικού τομέα) και του ΓΝΚΥ Μολάων κατά 14%, (συνολικά για όλο το νομό 18.5%) με αιτιολογικό τη χαμηλή πληρότητα. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν παράγοντες όπως μεγάλη ιατρική και νοσηλευτική υποστελέχωση, αδυναμία επαρκούς αξιοποίησης των δομών λόγω έλλειψης προσωπικού, πολύ κακός ξενοδοχειακός εξοπλισμός, απουσία ΜΕΘ-ΜΑΦ, απουσία ειδικοτήτων όπως νευρολόγου, ενδοκρινολόγου, παθολογοανατόμου κλπ. 
- Είμαστε αντίθετοι στη συνένωση κλινικών και στα δύο νοσοκομεία γιατί θα δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντιμετώπιση των ασθενών και θα γυρίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες δεκαετίες πριν. Η διαμορφωμένη σήμερα λειτουργική κατάσταση των επαρχιακών νοσοκομείων χωρίς οργανωμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και με δεδομένη την υποστελέχωση καθιστά την πρόταση για εφημερίες τομέα, άκρως επικίνδυνη. 
- Είμαστε αντίθετοι στις μετακινήσεις προσωπικού γιατί έχουν βασιστεί σε πλασματικά στοιχεία και ανακρίβειες ενώ δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού και φίμωσης κάθε αντίδρασης . 

Ως κάτοικοι του νομού Λακωνίας πρέπει ν’ αναλογισθούμε τις ευθύνες και τα δικαιώματά μας και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την υγεία μας».



λακωνικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου