Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ίδρυση πολυδύναμου ιατρείου αιτείται το Ξηροκάμπι Στοχοποίηση του ιατρείου τους καταγγέλλουν οι κάτοικοι!

undefined

Την έντονη διαμαρτυρία κατοίκων του Ξηροκαμπίου έχει προκαλέσει η αιφνίδια
απόφαση του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του ΓΝ Σπάρτης κ. Παρασκευά Καλομοίρη και του διευθυντή ΚΥ Γυθείου κ. Παναγιώτη Λυκουσά, να τροποποιήσουν το πρόγραμμα επισκέψεων των δύο ιατρών του περιφερειακού τους ιατρείου.
Σύμφωνα με τους 600 υπογράφοντες τη σχετική καταγγελία, η μονομερής τροποποίηση του προγράμματος επισκέψεων του ιατρείου Ξηροκαμπίου, θα επιφέρει μετά βεβαιότητας την αποδιοργάνωση και τη μείωση της λειτουργικότητας του, ενώ αφήνουν σαφείς αιχμές κατά των προϊσταμένων αρχών για δυσμενή και άνιση μεταχείριση του ιατρείου τους σε σύγκριση με άλλα.

Το προ πενταετίας καταρτισθέν πρόγραμμα, κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό,   Ενδεχόμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στο περιφερειακό τους ιατρείο καταγγέλλουν 600 κάτοικοι της ΤΚ Ξηροκαμπίου, μετά και την απόφαση των αρμοδίων για μετατροπή του προγράμματος επισκέψεων των ιατρών, ενώ στο προσκήνιο επαναφέρουν και τη μη υλοποίηση απόφασης του ΔΣ του πρώην Δ. Φάριδος, για ίδρυση πολυδύναμου ιατρείου στην οικεία κοινότητασύμφωνα με τους κατοίκους, τις ιατρικές υπηρεσίες 12 χωριών, χωρίς να αποδυναμώνεται το κεντρικό τους ιατρείου. Προέβλεπε δε, την καθημερινή παροχή υπηρεσιών στα έκτακτα περιστατικά, τρείς φορές την εβδομάδα συνταγογράφηση και δύο φορές παρακολούθηση των χρόνιων παθήσεων, ενώ υποχρεωτική ήταν η παραμονή καθημερινά και των δύο ιατρών στη νοσηλευτική μονάδα, με την αγροτική ιατρό να παραμένει σε αυτό μέχρι τις 10 το πρωί και μετά να επισκέπτεται τους πέριξ υγειονομικούς σταθμούς (12 χωριά ανά 15/ημερο).

Με τις αλλαγές όμως που έχουν συντελεστεί στο πρόγραμμα επισκέψεων, το οποίο εν συνεχεία εγκρίθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Νίκο Κουφό, η επιμελήτρια θα απουσιάζει από το ιατρείο επισκεπτόμενη τα γύρω χωριά, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα είναι μόνη σε αυτό, αφού ο αγροτικός ιατρός θα βρίσκεται σε άλλα περιφερειακά. Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη είναι, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, πολλά, καθώς αποδυναμώνεται το κεντρικό τους ιατρείο που εξυπηρετεί 6.500 χιλιάδες κόσμο και καθημερινά το επισκέπτονται 60 με 70 ασθενείς.

Ήδη μάλιστα, υπογραμμίζουν οι κάτοικοι, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου προγράμματος, καθώς «ο αποσπασμένος προσωρινά από το περιφερειακό ιατρείο Γερολιμένος αγροτικός ιατρός (λόγω λήψεως αναρρωτικής άδειας υπό της ειδικής ιατρού κ. Θεοδώρας Παντζιά και λήξεως της θητείας του έτερου αγροτικού ιατρού) αδυνατεί εξ αντικειμένου να ανταποκριθεί εις την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των κατοίκων, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου προγράμματος. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε, ότι οι συνταγογραφήσεις γίνονται ορισμένες φορές εκτός ωραρίου και εκτός πενθημέρου και σε ορισμένα χωριά μάλιστα οι ασθενείς λαμβάνουν γνώση της αφίξεως του ιατρού δια της κωδωνοκρουσίας των εκκλησιών».

Στην έγγραφη μάλιστα διαμαρτυρία τους, κοινοποιημένη στην 6η ΥΠΕ Πελ/σου, στους βουλευτές Λακωνίας, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και την αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λακωνίας, καθώς και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  οι καταγγέλλοντες  ζητούν να ενημερωθούν για τα κριτήρια με τα οποία πάρθηκε αυτή η απόφαση, ενώ επισημαίνουν την αναντιστοιχία ιατρών και πληθυσμού στην Τοπική τους Κοινότητα (μόλις 2 σε 6.500 χιλιάδες κατοίκους), την ώρα που οι 8.000 κάτοικοι του Γυθείου εξυπηρετούνται από 14-15 ιατρούς και 11 νοσηλευτές του ΚΥ Γυθείου και οι 1.800 κάτοικοι του ΚΥ Καστορείου εξυπηρετούνται από 3-4 ιατρούς και μία νοσηλεύτρια.

Ερωτήματα ωστόσο, θέτουν οι κάτοικοι σχετικά και με το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους διευθυντές, βάσει του προγράμματος, για την ΤΚ των Αμυκλών, το περιφερειακό ιατρείο της οποίας δεν διαθέτει, όπως αναφέρουν, την απαραίτητη υλικοτεχνική δομή για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Οι Αμύκλες πριν το 2005 καλύπτονταν ιατρικά από τον αγροτικό ιατρό του νοσοκομείου ή το ΚΑΠΗ Σπάρτης. Λόγω όμως ελλείψεως ιατρού άρχισαν να καλύπτονται προσωρινά από το ιατρείο του Ξηροκαμπίου, κάτι που τελικά κατέληξε σε μόνιμη βάση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις «τριτοκοσμικές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κάτοικοι, συνθήκες που επικρατούν στους υγειονομικούς σταθμούς, που δεν διαθέτουν ούτε τη στοιχειώδη υποδομή για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Οι φωτογραφίες δε, που επισυνάπτονται είναι άκρως αποκαλυπτικές.

«Πριν από κάθε τροποποίηση του προγράμματος επισκέψεων θα έπρεπε κατά την άποψη μας να ενδιαφερθούν πρώτα οι αρμόδιοι για την αναβάθμιση από κτηριακής και υλικοτεχνικής δομής των υγειονομικών σταθμών, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή εις αυτούς ιατρικών υπηρεσιών και μετά να αποφασίσουν οτιδήποτε περί του προγράμματος επισκέψεως των ιατρών στους υγειονομικούς αυτούς σταθμούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με την εικόνα των εν λόγω περιφερειακών ιατρείων έρχεται αυτό του Ξηροκαμπίου, το οποίο, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες της επιμελήτριας ιατρού και με τη συμπαράσταση του τέως Δήμου Φάριδος, του Συλλόγου Κυριών Ξηροκαμπίου, της προϊσταμένης Υπηρεσίας του ΓΝ Σπάρτης, καθώς και των δημοτών του τέως δήμου, αποτελεί μια μικρή, αλλά οργανωμένη μονάδα υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας, πλήρως εξοπλισμένη για τις ανάγκες των κατοίκων. Ενδεικτική είναι και η απουσία οποιασδήποτε καταγγελίας σε βάρος του περιφερειακού αυτού ιατρείου.

Λόγω δε της μεγάλης περιφέρειας δράσης του ιατρείου του Ξηροκαμπίου, στο παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις για τη μετατροπή του σε πολυδύναμο, πρόταση που είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Δήμου Φάριδος, ο οποίος μάλιστα είχε παραχωρήσει και οικόπεδο για την κατασκευή του. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την υλοποίηση του ανωτέρου σκοπού.

Ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία τους, οι υπογράφοντες ζητούν να επανέλθει άμεσα η λειτουργία του προηγούμενου προγράμματος επισκέψεων του ιατρείου Ξηροκαμπίου, να προσληφθούν άμεσα και άλλοι ιατροί καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό «για να αντιμετωπισθούν με επάρκεια οι αυξημένες ανάγκες περιθάλψεως των κατοίκων, να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των υγειονομικών σταθμών και να πάψουν να εμφανίζουν εικόνα που προσβάλλει το ήθος και τον πολιτισμό μας».

Παράλληλο αίτημα των κατοίκων αποτελεί το να μην καλύπτονται πλέον οι Αμύκλες και τα Καλύβια Σοχάς από το ιατρείο του Ξηροκαμπίου, αλλά όπως πρώτα, από ιατρό του νοσοκομείου Σπάρτης, ενώ ζητούν να επανέλθει και το θέμα της ίδρυσης πολυδύναμου ιατρείου στην οικεία Τοπική Κοινότητα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι λόγοι που το καθιστούν αναγκαίο εξακολουθούν να υφίστανται.


λακωνικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου