Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Λίγες μέρες κράτησε η τάση εισροής καταθέσεων στις τράπεζες – Νέα σημάδια επιδείνωσης - Στα 185 δις οι καταθέσεις τον Ιούλιο μειώθηκαν σωρευτικά 52,7 δις!


Λίγες μόνο μέρες κράτησε η τάση εισροής καταθέσεων από θυρίδες, σπίτια προς τις τράπεζες καθώς εσχάτως παρατηρείται πάλι επιδείνωση απόρροια της γενικότερης κατάστασης που παραμένει θολή και δυσδιάκριτη.
Οι καταθέσεις για τον μήνα Ιούνιο εκτιμώνται στα 188 δις ευρώ και για τον Ιούλιο στα 185 με 186 δις ευρώ δηλαδή καταγράφεται σωρευτική μείωση 52,7 δις ευρώ.
Εν τω μεταξύ η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ συνεχίστηκε να αυξάνεται και τον Ιούλιο στα 104-105 δις ευρώ.
Τον Ιούνιο η εξάρτηση είχε διαμορφωθεί στα  103,039  δις ευρώ λόγω της αυξημένης και συστηματοποιημένης πίεσης που δέχθηκαν οι τράπεζες  ειδικά από τις καταθέσεις.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανεισθεί από την ΕΚΤ 97,5 δις ευρώ. Για τον Ιούλιο με βάση ενδείξεις παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης και προς την ΕΚΤ και προς τις καταθέσεις.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών έχει λάβει ιστορικές διαστάσεις απόρροια της κρίσης χρέους και της μεγάλης μείωσης - εκροής καταθέσεων που και για τον μήνα Ιούνιο ξεπέρασε τα 4 δις ευρώ. Οι καταθέσεις πλέον έχουν κατέλθει στα 188 δις ευρώ περίπου.
Από τις αρχές του 2010 έως τον Ιούλιο οι καταθέσεις μειώθηκαν 52,7 δις ευρώ. Προφανώς άκρως αρνητική εξέλιξη για την ρευστότητα των τραπεζών. Οι καταθέσεις ήταν αρχές 2010 στα 237,7 δις ευρώ και τον Ιούλιο υποχώρησαν στα 185  δις ευρώ.
Περίπου στο 21% με 22% του συνόλου των καταθέσεων.
Αυτή όμως η αρνητική εξέλιξη είχε και μια θετική επίπτωση. Μειούμενες οι καταθέσεις κατά 52,7 δις ευρώ συνέβαλλαν ώστε οι τράπεζες να εξοικονομήσουν 1,6 δις ευρώ σε τόκους. Κατέβαλλαν στους καταθέτες 1,6 δις ευρώ λιγότερους τόκους σε ετήσια βάση.
Βέβαια λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των καταθέσεων οι τράπεζες υποχρεώνονται να αυξάνουν τα επιτόκια τους.
Ωστόσο ακόμη και αυτή η αύξηση που μπορεί να μην είναι αναλογική σε όλες τις τράπεζες ωστόσο ακόμη δεν έχει μηδενίσει το όφελος της μείωσης των εξόδων από τόκους. Οι τόκοι των καταθέσεων είναι έξοδο για τις τράπεζες.
Το γεγονός ότι τα έξοδα από τόκους μειώνονται ενώ είναι σταθεροί οι τόκοι των ομολόγων συμβάλλει ώστε το καθαρό έσοδα από τόκους που περιλαμβάνονται και οι τόκοι των δανείων βελτιώνονται στις τράπεζες.
Όταν οι τράπεζες θα ανακοινώσουν αυξημένα έσοδα από τόκους στο α΄ 6μηνο να θυμάστε αποδίδεται στους τόκους των δανείων λόγω ανατιμολογήσεων, αποδίδεται στους τόκους των ομολόγων που σταθερά στηρίζουν τα έσοδα αλλά αποδίδεται και στο γεγονός ότι μειώθηκαν αισθητά τα έξοδα από τόκους λόγω της μείωσης των καταθέσεων κατά 50 δις ευρώ.
Ωστόσο η αύξηση των εσόδων από τόκους δεν μεταβάλλει την τάση, οι τράπεζες θα εμφανίσουν σημαντικές ζημίες στο 9μηνο πιθανότατα λόγω της εμπλοκής τους στην αναδιάταξη της κρίσης χρέους.

Bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου