Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μέτρα προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το ΓΝ Σπάρτης

Σε έξαρση βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η νόσος από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τα κρούσματα να έχουν φθάσει πανελλαδικά τα επτά, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία προκαλούνται από τσιμπήματα κουνουπιών, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ενημερώνει το λακωνικό κοινό για τη νόσο, αλλά και για τον τρόπο αποφυγής της.
Ειδικότερα,

στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, είναι ένα νόσημα που οφείλεται στον Ιό του Δυτικού Νείλου και μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών. Η ονομασία της προέρχεται από την επαρχία του Δυτικού Νείλου της Ουγκάντας, όπου και αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το έτος 1937. Από τη νόσο αυτή κινδυνεύουν όλα τα άτομα που κατοικούν σε περιοχές που βρίσκεται ο ιός.
Επισημαίνεται, ότι τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των πενήντα ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο όταν μολυνθούν από τον Ιό του Δυτικού Νείλου. Η λοίμωξη από το συγκεκριμένο ιό εκδηλώνεται στα περισσότερα άτομα χωρίς συμπτώματα, ενώ σε λίγα εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, όπως πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξανθήματα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Η νόσος περνάει από μόνη της σε 3-10 ημέρες. Σε πολύ λίγα άτομα όμως, λιγότερο από το 1%, η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με σοβαρά συμπτώματα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση.
Σε περίπτωση που κάποιος αναπτύξει σοβαρά συμπτώματα, όπως έντονους πονοκεφάλους, σύγχυση ή παράλυση πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική φροντίδα και πιθανόν να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία. Ως εκ τούτου, θεωρείται επιβεβλημένη η προφύλαξη από τα κουνούπια σε ατομικό επίπεδο με τους ακόλουθους τρόπους:
• Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα, τα οποία θα καλύπτουν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος.
• Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες DEET (N,N- διεθυλοτολουαμίδη), Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin), αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR 3535.
Σε κάθε εφαρμογή εντομοαπωθητικού θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.
Τα κουνούπια στο σπίτι μπορούμε να αποφύγουμε με:
• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού.
• Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
• Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η προστασία βρεφών μικρότερων των 2 μηνών.
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες υδρορροές κ.ά.
• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, η οποία δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωμάτων, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
Τέλος, πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα».




λακωνικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου