Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Έρχεται εξίσωση αντικειμενικών τιμών με αγοραίες στα ακίνητα !

Νέα στροφή κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, εντείνοντας την αναταραχή και την ανασφάλεια στην αγορά ακινήτων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε χθες στην ουσία την εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η αρχική
πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει σε αυτό ακριβώς το μέτρο. Το είχε προαναγγείλει από την άνοιξη του 2010 ο προηγούμενος υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, είχαν συσταθεί ειδικές ομάδες εργασίας, ώστε να καταγράψουν τα επίπεδα των τρεχουσών τιμών σε όλη την Ελλάδα. 
Η τότε ηγεσία του υπουργείου είχε δείξει ιδιαίτερο ζήλο σε αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη τις αντικειμενικές πάνω από τις τρέχουσες αγοραίες (μετά από δικαστική διένεξη των κατοίκων με το Δημόσιο). Στη συνέχεια, όμως, και υπό τη γενική κατακραυγή για τα αλλεπάλληλα εισπρακτικά μέτρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να μεταθέσει την όποια αύξηση στις αντικειμενικές το νωρίτερο για το 2012, ώστε να μην χτυπηθεί άλλο η ήδη πληγείσα αγορά.
Και, ξαφνικά, χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για το νέο φορολογικό, ο κ. Βενιζέλος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, λέγοντας ότι οι φόροι επί του κεφαλαίου «ούτως ή άλλως έχουν πάρα πολύ μικρή απόδοση, εντυπωσιακά μικρή απόδοση στη χώρα μας». 
Και συνέχισε:
«Το λέω αυτό, γιατί με βάση το Ε9 του 2009, το οποίο είναι εκκαθαρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και με βάση τις αντικειμενικές αξίες -όχι τις αγοραίες αξίες- η ακίνητη περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μπορείτε να σκεφθείτε ποια θα ήταν μια σωστή καταγραφή επί τη βάση αγοραίων αξιών… Άρα έχουμε μία ιδιωτική περιουσία, η οποία έχει καταγραφεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, με βάση τις ίδιες τις δηλώσεις των φορολογουμένων, η οποία είναι πάνω από το σύνολο του δημοσίου χρέους και φυσικά πολύ πάνω από το ΑΕΠ της χώρας, έτσι «κινδυνεύει» να είναι το 170% του ΑΕΠ της χώρας.»
Τι σημαίνουν αυτές οι δηλώσεις; 

     Με δύο λόγια ότι πρόθεση του υπουργείου οικονομικών είναι:
          - Να προχωρήσει άμεσα στην εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων, και
          - Να φορολογήσει ακόμα περισσότερο τα -ήδη υπερφορολογημένα- ακίνητα

greekradar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου