Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Αγελάδες με τσιπάκι


Με ένα σωρό επικίνδυνες ασθένειες (αφθώδης πυρετός, φυματίωση, νόσος τρελών αγελάδων) να κυκλοφορούν για τις αγελάδες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους κτηνοτρόφους να ελέγχουν την υγεία των ζώων τους. Η τεχνολογία
RFID τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για ένα έργο του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, οι επιστήμονες του οποίου δημιούργησαν ηλεκτρονικές ετικέτες που δοκιμάστηκαν σε αρκετά, μεγάλα κοπάδια αγελάδων.
Κάθε ετικέτα, που τοποθετήθηκε στο αυτί της κάθε αγελάδας, είναι εξοπλισμένη με ένα τσιπ τεχνολογίας RFID, το οποίο, ως γνωστό, μεταδίδει σήμα μικρής εμβέλειας.
Παράλληλα, τοποθετήθηκαν κεραίες στις ταΐστρες των ζώων, οι οποίες δέχονται το σήμα όταν η αγελάδα πηγαίνει να φάει, με έναν υπολογιστή να παρακολουθεί το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη στιγμή που η αγελάδα φύγει από την ταΐστρα. Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα καταγράφει ποιες αγελάδες τρέφονται τακτικά και με κανονικές ποσότητες.
Αν μια αγελάδα δεν τρώει αρκετά – πιθανή ένδειξη ότι δεν αισθάνεται καλά – το σύστημα ειδοποιεί τον κτηνοτρόφο, εντοπίζοντας το ζώο που θα πρέπει να εξεταστεί.
Στα βοοειδή φορέθηκαν επίσης βηματόμετρα στους αστραγάλους τους, που μετρούν πόσο χρόνο τα ζώα είναι όρθια και δραστήρια και πόσο είναι ξαπλωμένα – ένας ακόμα δείκτης της κατάστασης της υγείας τους.
Ο επικεφαλής του έργου είναι Έλληνας, ο καθηγητής Ηλίας Κυριαζάκης, ο οποίος δήλωσε σχετικά “Με τα σύγχρονα συστήματα εκτροφής έχει ελαχιστοποιηθεί η επαφή μεταξύ των ζώων και των κτηνοτρόφων. Έτσι, πρέπει συνεχώς να αναζητούμε τρόπους για να επαναφέρουμε αυτή την ισορροπία”.

greekradar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου