Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Συγχώνευση τεσσάρων φορέων για την καλύτερη υποστήριξη του αγρότη

Συγχώνευση τεσσάρων φορέων σε έναν προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο οικονομίες κλίμακας και αποτελεσματικότερη υποστήριξη του αγρότη σε όλα τα στάδια παραγωγής των προϊόντων του, από το χωράφι έως το ράφι.
Συστήνεται

έτσι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα με τη συνένωση των φορέων του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας), της ΔΗΜΗΤΡΑΣ (οργανισμός επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης), του Agrocert (πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων) και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (έλεγχος ποιότητας, κοινοτικά προγράμματα κ.ά.).
Ο νέος ενιαίος φορέας θα καταρτίζει κάθε τρία χρόνια σχέδιο για την έρευνα, την εκπαίδευση των αγροτών, την προώθηση προϊόντων που θα ενταχθούν στα αγροτικά «καλάθια» των 13 περιφερειών, τη δημιουργία συστημάτων πιστοποίησης, καθώς και τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων γάλακτος και κρέατος.

Το νέο σχήμα φέρνει μείωση του αριθμού των ερευνητικών μονάδων (από 52 σήμερα σε 11), των μονάδων κατάρτισης (από 70 σε μόλις 7), και των μελών διοικητικών συμβουλίων (από 46 σε 7). Στον τομέα του προσωπικού, στην πλήρη του ανάπτυξη, θα απασχολεί 1.000 εργαζόμενους. Σήμερα και οι τέσσερις μαζί οργανισμοί απασχολούν 770 αλλά στα οργανογράμματά τους εμφανίζονται… 2.885, αριθμός που υφίσταται μόνο στα χαρτιά.

Το προσωπικό. «Δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, άρα δεν τίθεται και θέμα εργασιακής εφεδρείας», ανέφερε ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης ερωτηθείς αν θα προκύψει παρόμοιο θέμα με αυτό που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος. Προσέθεσε, πάντως, ότι το συγκεκριμένο προσωπικό θα περάσει από εσωτερική αξιολόγηση όταν θα συσταθεί, σε εννέα μήνες από την ψήφιση του νόμου, το ΔΣ του νέου φορέα.



madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου