Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος: Στο 65% των μισθών του 2009 οι αποδοχές στις ΔΕΚΟ..!


Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στην Βουλή ανέφερε ότι οι αποδοχές στις εισηγμένες ΔΕΚΟ υπό τον έλεγχο ή τη διοίκηση του ελληνικού δημοσίου θα περικοπούν στο 65% των μισθών του 2009.
"Έχουμε πει ότι για τις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες του Β' κεφαλαίου του νόμου περί ΔΕΚΟ, οι οποίες ανήκουν
κατά πλειοψηφία στο ελληνικό δημόσιο και των οποίων τη διοίκηση ασκεί το ελληνικό Δημόσιο, η μείωση είναι στο επίπεδο του 65% των αποδοχών της 31/12/2009", είπε ο Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο.
Από την ομιλία Βενιζέλου προκύπτει ότι εξαιρούνται από τη ρύθμιση ταΕλληνικά Πετρέλαια. Στα ΕΛΠΕ το ποσοστό του Δημοσίου ανέρχεται στο 35,5% και οι εργαζόμενοι τους είχαν προχωρήσει σε απεργία την Τρίτη αντιδρώντας σε ενδεχόμενη υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του νέου Μισθολογίου.
Η ΔΕΗ, στην οποία το κράτος κατέχει το 51%, υπάγεται στη ρύθμιση.  Οι εργαζόμενοί της έχουν, ωστόσο, ήδη υποστεί, περικοπές μισθών περί του 20%. 
«Παγώνουν» οι κλαδικές μέχρι νεοτέρας
Για το άρθρο 37 για το οποίο έχουν προκληθεί αντιδράσεις και εντός ΠΑΣΟΚ, καθώς διευκολύνει τις επιχειρήσεις να περικόψουν τη μισθολογική τους δαπάνη συνάπτοντας επιχειρησιακές συμβάσεις, αντί για κλαδικές, ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σε διευκρινήσεις.
Τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Λούκα Κατσέλη και η Σοφία Γιαννακά, έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 37 εάν δεν αλλάξει ή δεν αποσυρθεί.
Δήλωσε ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές της, είπε ο Βενιζέλος.
"Η ισχύς της αναστολής (της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων) προσδιορίζεται ως το τέλος, ή όσο ισχύσει το πρόγραμμα στήριξης", είπε ο Βενιζέλος. "Ευελπιστούμε η πορεία της ελληνικής οικονομίας... να το καταστήσει αυτό άνευ αντικειμένου", εξήγησε.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Μεσοπρόθεσμο παρατάθηκε μέχρι το 2015 , ενώ είναι άγνωστό πότε θα πάει καλύτερα η Ελληνική οικονομία, άρα μάλλον γη πρωτοβουλία Βενιζέλου για να κατευνάσει τις αντιδράσεις δεν έχει δεδομένη επιτυχία…
Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι το άρθρο είναι καίριας σημασίας για να εγκριθεί η έκτη δόση. "Το πρώτο θέμα που τίθεται (από το ΔΝΤ)... ως 'prior action' είναι η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις... δεν τίθεται θέμα κατώτερου μισθού και Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας", είπε ο Βενιζέλος.
Ο Βενιζέλος κατέθεσε και τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα παρακρατείται αντί να καταβάλλεται από τους φορολογούμενους.

newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου