Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μέρκελ – Σαρκοζί: Τα σπουδαία στο τέλος του μήνα..!


Παράταση στην αγωνία για λύση στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έδωσαν χθες οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Μέρκελ και Σαρκοζί, μετά την συνάντηση τους στο Βερολίνο.
Οι δύο χώρες υποσχέθηκαν συνολική – οριστική λύση που θα αφορά και την Ελλάδα έως
το τέλος του μήνα και πριν την σύνοδο της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες.
«Θα δοθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση» για την Ελλάδα τόνισε ο Σαρκοζί. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μέρκελ που δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε μόνιμη λύση για την Ελλάδα με την χώρα εντός της ευρωζώνης», προσθέτοντας πως "βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την τρόικα".
Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος απέφυγαν, ωστόσο, να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της πρότασής τους και προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις διαφορές τους γύρω από το πώς ακριβώς θα στηριχτούν οι τράπεζες της ευρωζώνης, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων εξαρτάται σε ένα βαθμό από το ποσοστό του «haircut» στο ελληνικό χρέος.
"Έχουμε βαθιά συνείδηση της ευθύνης της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη σταθερότητα του ευρώ", είπε ο Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη Μέρκελ.
"Πρέπει να δώσουμε μια συνολική και μακράς πνοής απάντηση στην κρίση. Την απάντηση αυτή πρέπει να την αποφασίσουμε και να τη δώσουμε πριν από το τέλος αυτού του μήνα γιατί η Ευρώπη πρέπει να λύσει τα προβλήματά της μέχρι τη σύνοδο των G20 στις Κάννες", είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ο Σαρκοζί θα είναι οικοδεσπότης στη σύνοδο των Καννών και στοχεύει σε μία μεγάλη επιτυχία που ενδεχομένως ενισχύσει τις συρρικνωμένες ελπίδες του να επανεκλεγεί στις Προεδρικές εκλογές του 2012.
Αλλά ακόμα και αν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν μεταξύ τους, η εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών δείχνει ότι ενδεχομένως να δυσκολευτούν να κερδίσουν και τη συναίνεση των άλλων 15 κρατών της ευρωζώνης.
Παρά την έντονη πίεση των δημοσιογράφων, οι Μέρκελ και Σαρκοζί αρνήθηκαν επανειλημμένως να συζητήσουν λεπτομέρειες του σχεδίου τους.
Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε "πλήρη συμφωνία" γύρω από την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για τις τράπεζες φαίνεται να είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) στην διάσωση των τραπεζών.
Σύμφωνα με την Le Monde το μοντέλο της Dexia (δείτε εδώ) δείχνει τον δρόμο, όμως για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου τα κεφάλαια που απαιτούνται φτάνουν τα 200 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία προκρίνει την αναζήτηση κεφαλαίων για τις τράπεζες από τις αγορές, ενώ η Γαλλία επιθυμεί ενεργό ρόλο στην διάσωση των τραπεζών του EFSF. Κάτι που όμως δεν ενθουσιάζει την Καγκελάριο, καθώς μια τέτοια λύση θα σήμαινε μεγαλύτερο κόστος για την Γερμανία.

newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου