Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους συμπολίτες μας με αναπηρία.


Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην καταβολή των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας στα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), με αποτέλεσμα ενώ ήδη βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου, η Πολιτεία ακόμη δεν έχει καταβάλλει το επίδομα Ιουλίου-Αυγούστου, το οποίο έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτής Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Λοβέρδο, Οικονομικών κ. Βενιζέλο και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερωτήσεως του Λάκωνα βουλευτή: 
Σε ανακοίνωση του, το Σωματείο των ΑΜΕΑ του Νομού Λακωνίας, εκφράζει την αγωνιά του για την κατάσταση που έχουν περιέλθει συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας τα οποία δικαιούνται να λαμβάνουν από το κράτος.
Στην Ελλάδα του 2011, χιλιάδες συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, αισθάνονται βάναυσα το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της πολιτείας, το οποίο μόνο κατ’ ευφημισμό πλέον μπορεί να αποκαλείται κράτος πρόνοιας, αφού ήδη βρισκόμαστε στον Οκτώβριο και ακόμη δεν έχουν λάβει το επίδομα που δικαιούνται για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, το οποίο και έπρεπε να τους έχει καταβληθεί ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, αποτελούν ανάσα για τις οικογένειες τους, προκειμένου αυτές να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα διαβίωσης τους. Με τα επιδόματα αυτά που η πολιτεία τους παρείχε,  εξασφαλιζόταν η αγορά φαρμάκων και γενικότερα η απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Επιπλέον η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την καταβολή αυτών των επιδομάτων  ενημέρωσε το Σωματείο των ΑΜΕΑ της Λακωνίας, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην  αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδομάτων, τα οποία στο εξής θα καταβάλλονται με επιταγή, αλλά και λόγω της τρέχουσας επανεξέτασης όλων των αναπήρων, προκειμένου να εκλείψουν περιπτώσεις ατόμων με «πλασματική» αναπηρία.
Συνεπώς ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
Α) Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να γίνει η καταβολή του επιδόματος πρόνοιας που δικαιούνται να λαμβάνουν τα άτομα με προβλήματα αναπηρίας ;
Β) Πότε επιτέλους θα καταβληθεί το επίδομα του Ιουλίου και Αυγούστου, το οποίο έπρεπε να είχε ήδη καταβληθεί από τις αρχές του Σεπτεμβρίου ; Να γνωστοποιηθεί ο τρόπος καταβολής του στο εξής.
Γ) Τι σχέση έχει η καταβολή του επιδόματος των δύο μηνών του καλοκαιριού, με τις νέες διαδικασίες επανεξέτασης και πιστοποίησης της αναπηρίας ; Αυτές δεν θα έπρεπε να αφορούν το επίδομα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου ;
Δ) Στις περιπτώσεις που κάποιος συμπολίτης μας με αναπηρία αδυνατεί να μετακινηθεί για να εξετασθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, με ποιόν τρόπο θα πιστοποιείται η αναπηρία του ;

Γρ Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου