Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Μ. Χρυσοχοΐδης: Η κατάσταση είναι απελπιστική ! (...Αρχίζουν και το παραδέχονται και οι ιδιοι, ...τι να κάνουν πια )

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ωστόσο υποστήριξε πως η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit η οποία θα δημοσιευθεί αύριο,

«η ελληνική κατάσταση είναι σχεδόν απελπιστική και η κυβέρνηση δεν μπορεί ακόμη να δει φως στην άκρη του τούνελ», επιμένοντας ωστόσο ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για τη χώρα, και ότι η Αθήνα ελπίζει ακόμη να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας μέσω των μεταρρυθμίσεών της.

«Από τη μια πλευρά, η κατάσταση μας είναι απελπιστική. Μειώνουμε τα εισοδήματα των ανθρώπων ακόμη περισσότερο και έχουμε ήδη μειώσει τις συντάξεις αρκετές φορές και αυξήσει τους φόρους. Επομένως, οι Έλληνες περνάνε μια πάρα πολύ επίπονη περίοδο», τονίζει στη Die Zeit.

«Από την άλλη, η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι περικοπές θα της δώσουν τη δυνατότητα να διασφαλίσει την επιβίωση της χώρας μας», επισήμανε. 

«Αλλά με το έλλειμμα να βρίσκεται ακόμη κοντά στο 9% του ΑΕΠ, οι Έλληνες πολύ σωστά ρωτάνε πότε θα δούμε φως στο τούνελ. Δεν μπορούμε όμως να τους το απαντήσουμε αυτό», επισήμανε.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξή του αναφέρει πως το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αβεβαιότητα, προσθέτοντας ότι κάθε φορά που μια εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, υπάρχει ένας «μικρός σεισμός» που διαταράσσει την κοινωνική και πολιτική ειρήνη.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη, επέμεινε ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή. «Η χρεοκοπία ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης θα ήταν καταστροφή, καθώς θα οδηγούσε σε ντόμινο. Για αυτό και μόνο το λόγο, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τη χρεοκοπία».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «εντελώς μόνη της» στις μεταρρυθμίσεις, καθώς η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσης της Ελλάδας, και η αριστερά είναι υπέρ μιας εξόδου από την ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπερασπίστηκε ακόμη την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει σκληρότερες περικοπές στην αρχή του προγράμματος διάσωσης, καθώς «μια τέτοια κίνηση θα καθιστούσε τη ζήτηση ακόμη ασθενέστερη από ό,τι είναι σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου