Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Τη συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ζητά με Παρέμβαση του στη Βουλή, ο Θανάσης Δαβάκης


Ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Καστανίδη, Εργασίας κ. Κουτρουμάνη και Οικονομικών κ. Βενιζέλο, ζητά τη συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων του.
Στη Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης, τονίζει
στους κ.κ. Υπουργούς, την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το μέλλον του οποίου παραμένει μετέωρο, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει τόσο για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, όσο και για τους πολίτες που επωφελούνται των υπηρεσιών του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναμφίβολα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δομές πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας της χώρας μας, που συμβάλλει με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό στην υπόθεση που ονομάζεται «κοινωνικό κράτος», ενώ απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους (κοινωνικούς επιστήμονες, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς) οι οποίοι και προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», θεωρείται ως η προνοιακή υπηρεσία με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Τα ίδια συμπεράσματα άλλωστε, έχει και η έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται αποκλειστικά στους εργαζομένους του, οι οποίοι από την αρχή κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι οι αρμοδιότητές τους δεν ήταν πλήρως ξεκαθαρισμένες, αλλά και το ότι οι καθυστερήσεις των χρηματοδοτήσεων για το πρόγραμμα είχαν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, μόνο δύο φορές το χρόνο!
Συγκεκριμένα για το τρέχον έτος, οι περισσότεροι εκ των εργαζομένων παραμένουν απλήρωτοι εδώ και εννέα μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους αλλά και τις οικογένειες τους.
Υπενθυμίζουμε στους κ.κ. Υπουργούς ότι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούνται περισσότεροι από 100.000 ανήμποροι συμπολίτες μας, μέσω της παροχής κατ’ οίκον φροντίδας, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και λοιπών κοινωνικών υπηρεσιών.
Παρόλα αυτά, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα σε μόνιμη βάση, και οι εργαζόμενοι σε αυτό είναι ακόμη συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, παρά το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Επιπλέον οι συμβάσεις τους είναι συνεχόμενες, χωρίς να έχουν ούτε μία ημέρα διακοπή, γεγονός που καταδεικνύει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Δεδομένου ότι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2011 δεν προβλέπεται περαιτέρω χρηματοδότηση του Προγράμματος από την Ε.Ε., οι εργαζόμενοι σε αυτό δικαίως αισθάνονται ότι βιώνουν εργασιακή ομηρεία και ανασφάλεια για το επαγγελματικό τους μέλλον, ενώ από την άλλη πλευρά χιλιάδες συμπολίτες μας που επωφελούνται από τις υπηρεσίες του Προγράμματος, αγωνιούν για το αν θα συνεχίσουν να δέχονται αυτές τις υπηρεσίες.
Συνεπώς ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί :
1.Ποιο είναι το μέλλον του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ;
2.Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα  στους εργαζομένους, οι οποίοι εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες ;
3.Δεσμεύονται οι κ.κ. Υπουργοί ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων  στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι έχουν προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες ΑΣΕΠ και επί σειρά ετών προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες τους στους ανήμπορους συμπολίτες μας, στους ηλικιωμένους και στα ΑΜΕΑ ;


Γρ.Τ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου