Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Αίτημα μείωσης του επιτοκίου των Πυρόπληκτων Δανείων Από το Θανάση Δαβάκη


Το ζήτημα των επιτοκίων δανεισμού των πυρόπληκτων επιχειρήσεων που έχουν γίνει δυσβάσταχτα εξαιτίας της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, έφερε με Ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Στην Ερώτηση του ο κ.Δαβάκης ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να μειώσει τα επιτόκια των δανείων
αυτών και να μεριμνήσει για την ομαλή εξόφληση του κεφαλαίου, δίνοντας επιλογές για τον τρόπο αποπληρωμής του.
Η Ερώτηση του κ.Δαβάκη έχει ως εξής:
Το 2007 η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 36579/Β.1666/27-8-2007 Υπουργική Απόφαση με την οποία δόθηκαν δάνεια και άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις.
Ως επιτόκιο ορίστηκε το εκάστοτε επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας, προσαυξημένο κατά 70% πλέον της εισφοράς του Ν.128/75, που έφτανε τότε το 7,1%. Από τότε μεσολάβησαν τέσσερα σχεδόν χρόνια, όπου η ταχεία επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, η ύφεση και η οικονομική δυσπραγία κυριάρχησαν. Συνέπεια όλων αυτών ήταν το επιτόκιο σήμερα να διαμορφωθεί στο 8,84%. Είναι φανερό ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ένα εχθρικό περιβάλλον με έντονα προβλήματα ρευστότητας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο αυτό επιτόκιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το επιτόκιο αυτό επιβαρύνεται και το Ελληνικό Δημόσιο αφού καταβάλλει μέρος των τόκων.
Επίσης, ως βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, εξελίσσεται και η επιστροφή του κεφαλαίου των πυρόπληκτων δανείων. Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, θα είναι αδύνατον για τις επιχειρήσεις αυτές να αποπληρώσουν τις δόσεις τους. Για το σκοπό αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει μερικός διακανονισμός των δόσεων του εν λόγω κεφαλαίου. Μια ανάσα για τις επιχειρήσεις αυτές θα ήταν η επιμήκυνση των δόσεων ή παράταση στην αποπληρωμή ή να ξεκινήσει κανονικά η καταβολή των δόσεων, αλλά με το 50% της εν λόγω δόσης ενώ το υπόλοιπο 50% να προστίθεται στην τελευταία καταβλητέα δόση.
Η πρόταση αυτή δεν ευνοεί μόνο τους δανειολήπτες, αλλά και τις τράπεζες οι οποίες σύντομα θα βρεθούν μπροστά στο φαινόμενο αδυναμίας πληρωμής μεγάλων ποσών εκ μέρους των οφειλετών τους, κάτι που θα επιδεινώσει την ισχνή ρευστότητά τους.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. Υπουργέ:
  1. Προτίθεστε να προβείτε σε μείωση του επιτοκίου με το οποίο δανείζονται αυτή την περίοδο οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις;
  2. Σκοπεύετε να επιμηκύνετε τις δόσεις ή να αλλάξετε τον τρόπο καταβολής του κεφαλαίου του δανείου;

    antenna south

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου