Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Η παγκόσμια καμπάνια της Βουλγαρίας για την προσέλκυση επενδυτών !

i-pagkosmia-kampania-tis-voylgarias-gia-tin-proselkysi-ependyton

Μαθήματα επενδύσεων παραδίδει η Βουλγαρία βάζοντας τα γυαλιά στην ελληνική κυβέρνηση. 

Στην Ελλάδα που η χώρα έχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και οι επενδύσεις είναι ο υπ' αριθμόν ένα μοχλός για να κινηθεί η οικονομία και να έρθει η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη τα πράγματα κινούνται με ρυθμούς χελώνας.
  
Αντιθέτως η γειτονική και ανταγωνιστική Βουλγαρία με έξυπνες και ευέλικτες κινήσεις έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια καμπάνια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Η αρμόδια υπηρεσία για τις επενδύσεις στην Βουλγαρία έχει βομβαρδίσει με ολοσέλιδες διαφημίσεις τις μεγαλύτερεςξένες εφημερίδες. 

Σε μια απλήκατανοητή και άκρως ελκυστική μπροσούρα η Βουλγαρία «πουλάει» τις ευκαιρίες επενδύσεων στη χώρα εστιάζοντας σε έξι βασικούς άξονες. 

Πρώτον στα φθηνά ενοίκια για βιομηχανικά κτίρια. Στο φυλλάδιο επισημαίνεται ότι στη Βουλγαρία το κόστος είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη στα 4 ευρώ το τ.μ σε αντίθεση με το Μόναχο με 6,5 ευρώ το τμ και το Παρίσι με 7,5 ευρώ το τμ. 

Η Βουλγαρία επίσης ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές ότι παρέχει πρώτες ύλες σε ανταγωνιστικές τιμές από την εγχώρια παραγωγή. Επιπλέον αναφέρει πως διαθέτει από τα φθηνότερα τιμολόγια στο βιομηχανικό φυσικό αέριο και τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρώπη στο 10%.  Η χώρα προωθεί επίσης και τα οικονομικά κίνητρα τα οποία παρέχει στους επενδυτές χρηματοδοτώντας έως και το 10% του συνολικού έργου. 

Τα συμπεράσματα πολλά και αρνητικά για τη χώρα μας. Η Βουλγαρία με στοχευμένες κινήσεις έχει πάρει μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Χαμηλή φορολογία, φθηνή ενέργεια, φθηνά ενοίκια και χρηματοδοτικά κίνητρα.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «μετακομίσει» στη γειτονική Βουλγαρία, πετυχαίνοντας ένα ακόμα πλήγμα στην ελληνική οικονομία. 

Στον αντίποδα η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις επενδύσεις αποσμασματικά. Με ταξίδια βιτρίνας σε Νέα Υόρκη και Κατάρ των υπουργών και τυπικές επισκέψεις επιχειρηματιών που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να επιβεβαιώσουν την παραμονή τους στη χώρα. Αυτά βαφτίζουμε στην Ελλάδα επενδύσεις.
  
Κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός αντίστοιχου ελκυστικού πλαισίου για τους ξένους επενδυτές και περιορίζουν το ενδιαφέρον τους στιςαποκρατικοποιήσεις που και αυτές προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Στην Ελλάδα αντί να προσελκύουμε επενδυτές τους στρέφουμε σε άλλες αγορές όπως είναι αυτή της Βουλγαρίας. 

Η μόνη επιβεβαιωμένη επένδυση στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι η πώληση του νησιού Οξιά στον εμίρη του Κατάρ

πηγη


Η παγκόσμια καμπάνια της Βουλγαρίας για την... | Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου