Τρίτη 23 Απριλίου 2013

«Να μην παριστάνει τον γυμνασιάρχη η Γερμανία» δηλώνει ο Πρόεδρός της!


Να μην παριστάνει τον «γυμνασιάρχη»

 στο θέμα της οικονομικής κρίσης 

κάλεσε την χώρα του ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ

μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ενώ την ίδια ώρα η γερμανίδα καγκελάριος, κάνει λόγο για ανάγκη εκχώρησης, από τις χώρες της ευρωζώνης, περισσότερου ελέγχου σε ορισμένους τομείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παρά τις αιχμές που άφησε κατά της πολιτικής της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Γκάουκ απέρριψε τις εικασίες περί επιδίωξης ηγεμονικού ρόλου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Die Welt, ο κ. Γκάουκ επισήμανε ότι η Γερμανία «χρειάζεται μεγαλύτερη επίγνωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και των διαφόρων πολιτικών συνθηκών» στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, αλλά ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που θέλουν το Βερολίνο να αναζητεί κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη. «Αυτό είναι απολύτως σίγουρα λάθος. Δεν είναι έτσι», τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη η Γερμανία να συμπορευτεί με την Γαλλία και να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε. «Η Γερμανία πρέπει να προσφερθεί ως εταίρος, με συμπάθεια και ικανότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Μέρκελ: Να εκχωρήσουν περισσότερα τα κράτη της ευρωζώνης

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνηςπρέπει να είναι έτοιμα να εκχωρήσουν περισσότερο έλεγχο σε ορισμένους τομείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε η ευρωζώνη να μπορέσει να υπερβεί την κρίση χρέους και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση, χορηγός της οποίας ήταν η Deutsche Bank, στο Βερολίνο, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, η Μέρκελ υπεραμύνθηκε παράλληλα της προσέγγισής της όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης κι απέκρουσε τις επικρίσεις ότι δίνει υπερβολική έμφαση στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, εξηγώντας ότι κατά την άποψή της η Ευρώπη καλείται να εφαρμόσει ταυτόχρονα πολιτικές που να προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση.

Η Μέρκελ έκανε τα σχόλια αυτά περίπου δύο μήνες πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρωθούν για να συζητήσουν στις Βρυξέλλες σχετικά με την πορεία προς τη λεγόμενη «δημοσιονομική ένωση».

Οι προσδοκίες ως προς αυτήν μοιάζουν μάλλον μειωμένες, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι η άμβλυνση της κρίσης μειώνει την πίεση που ασκείται στους πολιτικούς για να γίνει ένα μεγάλο άλμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης, αλλά και εξαιτίας των διαφορών απόψεων ανάμεσα στη Γερμανία και στους εταίρους της στην ΕΕ, και ιδίως της Γαλλίας, για τα επόμενα βήματα.

«Μοιάζουμε να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις όταν βρισκόμαστε μπροστά από την άβυσσο. Αλλά μόλις η πίεση μειώνεται, όλοι λένε πως θέλουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο», επισήμανε η Μέρκελ.

«Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ότι η Ευρώπη θα έχει τον τελευταίο λόγο σε ορισμένα πεδία. Διαφορετικά δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την Ευρώπη», είπε.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι θα ήταν «επικίνδυνο» εάν άλλες χώρες της Ευρώπης ένιωθαν πως η Γερμανία επιβάλλει το δικό της οικονομικό μοντέλο σε όλες τις χώρες της ηπείρου.

Αλλά η Μέρκελ το αρνήθηκε, επιμένοντας ότι η Ευρώπη συντέθηκε από διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές οικονομίες, με διαφορετικά προτερήματα και μειονεκτήματα. Το κλειδί, υποστήριξε, είναι η Ευρώπη να κατευθυνθεί στις λεγόμενες βέλτιστες πρακτικές.

Αυτό σημαίνει πως η Γερμανία αποδέχεται την δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τις υπηρεσίες, μια κοινή αγορά εργασίας και την εναρμόνιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να μετακινούνται από την μια χώρα στην άλλη χωρίς να ανησυχούν για τις συντάξεις ή τις παροχές τους.

«Δεν χρειάζεται πάντοτε να εγκαταλείπουμε τις εθνικές πρακτικές, αλλά χρειάζεται να τις κάνουμε πιο συμβατές. Αυτή τη στιγμή επικρατεί χάος», είπε η Μέρκελ.

«Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να έλθουμε σε ρήξη με το παρελθόν για να κάνουμε ένα άλμα εμπρός. Είμαι έτοιμη να το κάνω αυτό», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Παρουσιάζοντας την Μέρκελ και τον Τουσκ, ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Ντόιτσε Μπανκ Ανσού Τζάιν εξήρε την καγκελάριο της Γερμανίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Τώρα, στα ταξίδια μου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι επενδυτές αναγνωρίζουν πως το μέλλον της ευρωζώνης δεν βρίσκεται πλέον υπό σοβαρή απειλή. Κι αυτό είναι ένα πολύ καλό πράγμα», ανέφερε ο Τζάιν.

Από την πλευρά του, ο Τουσκ παραδέχθηκε ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει συνέπειες στην κοινή γνώμη στη χώρα του, όπου η πλειοψηφία πλέον εκφράζει αμφιβολίες για την υιοθέτηση από μέρους της Πολωνίας του ενιαίου νομίσματος.

Η Μέρκελ επισήμανε ότι η Γερμανία «μερικές φορές έχει έναν περίπλοκο ρόλο, διότι έχουμε την μεγαλύτερη (ευρωπαϊκή) οικονομία. Αλλά η Γερμανία δρα σε συντονισμό με τους εταίρους της. Η ιδέα της (γερμανικής) ηγεμονίας μου είναι εντελώς ανοίκεια».

Η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να είναι όλο και πιο στενή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να καταρρεύσει, σημείωσε αναφερόμενη στην εμπειρία της στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Κοιτάξτε, έχω ήδη δει μια χώρα να καταρρέει, τη ΛΔΓ», είπε. «Και πραγματικά αυτό που δεν θέλω είναι να δω την Ευρώπη να καταρρέει στο σύνολό της». Αυτό θα ήταν κάτι που η Μέρκελ είπε πως θα έβρισκε «εντελώς παράλογο. . . έχουμε όλες τις δυνατότητες στα χέρια μας».


πηγη



«Να μην παριστάνει τον γυμνασιάρχη η Γερμανία»... | Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου