Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Γιατί η «ελληνική» Coca Cola μεταφέρεται στην Ελβετία ενώ η αμερικάνικη...στη Βουλγαρία


»Την ίδια στιγμή που η  Coca Cola Hellenic,
 μέσω της επιτυχημένης δημόσιας πρότασης μεταμορφώνεται σε ελβετική Coca Cola HBC,
 η αμερικάνικη Coca Cola US 
επιλέγει να μεταφερθεί από το Βέλγιο στη Βουλγαρία. 
Σημειώνεται ότι
η Coca Cola US  είναι μέτοχος  κατά 23% στην ελβετική Coca Cola HBC -πρώην ελληνική Coca ColaHellenic- .
Η κεντρική διοίκηση της αμερικάνικης Coca Cola  μέχρι σήμερα είχε έδρα στο Βέλγιο από όπου και συντόνιζε την παρουσία της εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη. H εταιρεία όμως επέλεξε στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιάρθρωσης που πραγματοποιεί να μεταφερθεί στη Βουλγαρία. Οπως αναφέρει μεταφέρει μόνο την οικονομική διεύθυνση.
 Η νέα διεύθυνση στη Σόφια θα απασχολεί 150 άτομα και θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με την εταιρεία δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας αλλά θα μεταφερθούν εργαζόμενοι από άλλες θυγατρικές της. Σημειώνεται ότι η εταιρεία πραγματοποιεί ένα σχέδιο μείωσης κόστους με στόχο να μειώσει δαπάνες 100 εκ. ευρώ μέχρι το 2015. 
Οπως τονίζουν βούλγαροι αξιωματούχοι η επιλογή της Σόφιας για την Coca Cola σχετίζεται με τη φορολογική πολιτική της χώρας, αφού ο φόρος για τις επιχειρήσεις είναι 10% ο χαμηλότερος σήμερα στην Ε.Ε. 
Οσο για την Coca Cola Hellenic μετά την κατά 96,85% κάλυψη της δημόσιας πρόταση από την Coca Cola HBC AG   που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, η νεοσύστατη   Coca-Cola HBC AG εί με έδρα την Ελβετία θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της Coca ColaHellenic, υλοποιώντας έτσι τη νομική "μετακόμιση" της εταιρείας. 
Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η Coca Cola Hellenic με έδρα την Ελλάδα θα παύσει να υπάρχει ως νομικό πρόσωπο και θα έχει "μετεξελιχθεί" σε Coca-Cola HBC AG με έδρα την Ελβετία, εταιρεία που θα κατέχει το σύνολο, το 100% των μετοχών της σημερινής εισηγμένης.
Σύμφωνα με την εταιρεία στόχος είναι να διευκολύνει την εισαγωγή της Coca-Cola Hellenic στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης, μέσω μίας νέας ελβετικής εταιρείας συμμετοχών. Σημειώνεται ότι ήδη η Coca Cola Hellenic ήταν εισηγμένη στην αγορά του Λονδίνου στη δευτερεύουσα αγορά ενώ πλέον θα κάνει αίτηση για να μπει στην Premium.
Η δημόσια πρόταση αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία για να προχωρήσει στην αίτηση για την είσοδό της στην Premium αγορά του Λονδίνου.
Σήμερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς εταιρείας καθώς και η αναγγελία ταυτόχρονης εισαγωγής της νέας εταιρείας που θα προκύψει, στα Χρηματιστήρια Ν. Υόρκης, Αθηνών και Λονδίνου, τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου.
 Ακολούθως  το ΧΑ εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Coca Cola Hellenic σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης του αποτελέσματος της δημόσιας πρότασης και μέχρι την έναρξη διαπραγμάτευσης των αξιών της Coca Cola HBC AG στις τρεις αγορές.
Θα ακολουθήσει η διαδικασία άσκησης του δικαιώματος υποχρεωτικής εξαγοράς των μετόχων μειοψηφίας από την Coca Cola HBC AG στη διάρκεια της οποίας οι μετοχές που δεν συμμετείχαν στη Δημόσια Πρόταση θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ του να λάβουν τίτλους της CCHBC στο τίμημα της δημόσιας πρότασης ή το αντίστοιχο τίμημα σε μετρητά. 

Η Coca Cola HBC θα αντικαταστήσει την Coca Cola Hellenic στους δείκτες που η δεύτερη συμμετέχει από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται η εισαγωγή της CCHBC στο δείκτη Ftse 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. 


πηγη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου