Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Τρία τα σενάρια για την πορεία της χώρας... εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, άτακτη χρεοκοπία και haircut 50%!


Tρία σενάρια είναι πιθανά για την Ελλάδα μετά τη λήψη των νέων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο οι επιλογές της Ελλάδας είναι είτε η άτακτη χρεοκοπία, είτε η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, είτε η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με haircut 50%.
Μιλώντας στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τα τρία πιθανά σενάρια που θα προκύψουν από τις νέες μεταρρυθμίσεις και συνδεθούν με τις οικονομικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλύτερο πιθανό σενάριο, το λιγότερο επώδυνο σενάριο, θα είναι εκείνο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας με haircut 50%, καθώς η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και των τραπεζών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Πρόκειται για σενάριο στο οποίο γίνονται πλέον καθημερινές αναφορές από διεθνείς παράγοντες και το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και των τραπεζών, ενώ διασφαλίζει τις καταθέσεις με χρηματοδότηση την ΕΚΤ.
Ένα άλλο πιθανό σενάριο, είναι εκείνο της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν την 21η Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται haircut 20%!

Bankingnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου