Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η Bank of Tokyo-Mitsubishi προβλέπει ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.. όπως και άλλοι 11 αναλυτές και οικονομολόγοι !


Αφερέγγυα χαρακτηρίζει την Ελλάδα η Bank of Tokyo-Mitsubishi, ξεκαθαρίζοντας και αυτή ότι η προοπτική της ελεγχόμενης χρεοκοπίας πλέον είναι αναπόφευκτη, καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι από τη διαμόρφωση της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Bank of Tokyo-Mitsubishi προστίθεται σήμερα στο μακρύ κατάλογο των αναλυτών και των οικονομολόγων που θεωρούν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, και ο οποίος μάλιστα έχει εμπλουτιστεί ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα, μετά μάλιστα και από την αποχώρηση της Τρόικας από την Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Bob Parker, ανώτατο στέλεχος της Credit Suisse, εξέφρασε πρόσφατα την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη τονίζοντας ωστόσο ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν μπορεί να αποφευχθεί, προκειμένου να αποτραπεί μια μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Berenberg Bank, Holger Schmieding, ο οποίος παρατήρησε ότι παρά τις προσπάθειες δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι πλησιάζει η λύση.
Ήδη οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η κρίση της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε τραπεζική. Σύμφωνα με τον Carl Weinberg της High Frequency Economics, η Ευρώπη δεν κινείται αποτελεσματικά. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν γίνει πλέον η τελευταία γραμμή άμυνας. Μέσω της αύξησης της προσφοράς χρήματος μπορούν οι τράπεζες να αποκαταστήσουν τη ρευστότητα τους, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Αν και οι Ευρωπαίοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, όλες οι κινήσεις δείχνουν ότι προετοιμάζεται το έδαφος για να μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της για μεγάλο χρονικό διάστημα.
"Δεν ανησυχούμε για το πως θα διαχειριστούμε την Ελλάδα, αλλά το πως θα διαχειριστούμε όσα συμβούν μετά (από το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας)... Κανείς δεν ξέρει", αναφέρει ηCommerzbank θεωρώντας σίγουρο το σενάριο της χρεοκοπίας.
Εν εξελίξει βρίσκεται η διαδικασία ελεγχόμενης και συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.
Η Fitch θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εν τέλει, αλλα δεν θα χρειαστεί να βγει από το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματα και διάσπαση της ευρωζώνης.
Η Nomura πιστεύει ότι η επόμενη δόση θα δοθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση πλέον δεν οδηγείται σε λύση, ένα μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητο, ακόμη και εάν η χώρα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα της.
Τέσσερις στους πέντε επενδυτές αναμένει χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα/δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Bank of America/Merrill Lynch.
Σύμφωνα με το IfW, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αποφύγει τη χρεοκοπία, ακόμη κι αν υπάρξει ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF).
Όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, η ελληνική κυβέρνηση για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι το οποίο το IfW ωστόσο το χαρακτηρίζει απίθανο.
«Οι κίνδυνοι μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας ή εξόδου της από την ευρωζώνη έχουν αυξηθεί. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Τρόικα να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ασυνεπή, και να αποσύρει τη στήριξη της. Θεωρητικά η ελληνική χρεοκοπία ή έξοδος της από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι στις αρχές του 2012», αναφέρει χαρακτηριστικά ηCitigroup.

bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου