Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τον Οκτώβρη από τον ΕΛΓΑ οι αγροτικές αποζημιώσεις !

Πληρώνονται οι πληγέντες παραγωγοί της Λακωνίας
Το ποσό των 9.000.000 ευρώ θα διανεμηθεί στους πληγέντες λάκωνες αγρότες από τον ΕΛΓΑ,  σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δριβελέγκα.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του λάκωνα βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη σχετικά

με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Λακωνίας, τόσο με τις χαμηλές αποζημιώσεις όσο και με το χρόνο καταβολής τους, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι τα ποσά, που όπως ανέφερε προέκυψαν χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση, θα δοθούν στους παραγωγούς τον Οκτώβρη.

Όσον αφορά στις ενστάσεις που έγιναν από τους δικαιούχους, ο κ. Δριβελέγκας ενημέρωσε ότι υπήρξαν 73, ποσοστό δηλαδή 5% επί του αριθμού των αποζημιωθέντων, ενώ ως προς τα ποσά των αποζημιώσεων σημείωσε, ότι αυτές αφορούν στις τιμές αναφοράς της προηγούμενης τριετίας.

Στη συνέχεια, ο λάκωνας βουλευτής ζητώντας να εξομοιωθούν οι τιμές της αποζημίωσης με αυτές της ασφαλιστικής εισφοράς, δήλωσε: 
«Το κύριο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η διαφορά των φετινών τιμών αποζημίωσης με τις περσινές, όταν μάλιστα φέτος, οι αγρότες της Λακωνίας καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές 18λεπτά/κιλό για τα εμπορεύσιμα πορτοκάλια και 52λεπτά/κιλό για τις ελιές».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. Δριβελέγκα να αναλογιστεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας και ιδιαίτερα της Λακωνίας και να καταλάβει ότι δεν μπορεί μέσα σε αυτό το σκηνικό που επικρατεί να υπάρχουν εκτιμήσεις στο ήμισυ της πραγματικής ζημιάς, οι οποίες με τους συντελεστές μείωσης, γίνονται ακόμη μικρότερες.
 
Παρέμβαση για τις τελευταίες ζημίες
Εξάλλου, ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη σχετικά με τις ζημιές στις καλλιέργειες που προκάλεσε η χαλαζόπτωση της 20ης Σεπτεμβρίου στη νότια Λακωνία κατέθεσε και ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ενημερώνοντας λεπτομερώς τον υπουργό για την ολοκληρωτική, όπως αναφέρει ο βουλευτής, καταστροφή που υπέστησαν τα ελαιόδεντρα εντός της περιοχής του πρώην Δ. Νιάτων, τα οποία βρίσκονταν στο τελικό στάδιο πριν τη συλλογή των καρπών, ο κ. Γρηγοράκος έκανε λόγο για ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία όχι μόνο των ελαιοκαλλιεργητών, αλλά και των παραγωγών οπωροκηπευτικών της περιοχής.

Με την εκτίμηση μάλιστα ότι σε περίπτωση καθυστέρησης των αρμοδίων κλιμακίων για την καταγραφή των ζημιών το τελικό πόρισμα δεν θα είναι έγκυρο, ο λάκωνας βουλευτής ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό για τα μέτρα στα οποία θα προβεί για την καταγραφή των ζημιών αλλά και για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο Δ. Μονεμβασιάς, ο οποίος υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή



lakonikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου