Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στο ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα για την εφεδρεία !

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατατέθηκε για έλεγχο νομιμότητας το προεδρικό διάταγμα για την περίφημη εργασιακή εφεδρεία.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος κατατέθηκε από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κων. Ρόβλια και

η επεξεργασία του θα γινει  από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 5 Οκτωβρίου 2011 με πρόεδρο τον Κων. Μενουδάκο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημ. Βασιλειάδη.

Όπως είναι γνωστό η έγκριση νομιμότητας θα είναι το τελευταίο ανάχωμα για χιλιάδες εργαζόμενους αφού το επίμαχο διάταγμα αφορά όλο το «πλεονάζον» προσωπικό των «δημοσίων επιχειρήσεων» ανεξάρτητα τη μορφή λειτουργίας τους (Ανώνυμη Εταιρεία, κ.λπ.) 

Ανεξάρτητα δηλαδή αν αφορά επιχερήσεις στις οποίες ασκεί κάποια επιρροή ή ο προύπολογισμός τους αφορά το κράτος δεδομένου ότι πολλές από αυτές είναι αυτοχρηματοδορούμενες.

Από τους πινακες εξαιρούνται μόνο όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου,  και συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 

Οπως αναφέρεται στο Π.Δ το προσωπικό τον Νομικών Προσώπων  Ιδιωτικού Δικαίου που θεωρείται πλεονάζον τοποθετείται σε πίνακες κατάταξης ανά κατηγορία και ειδικότητα από το ΑΣΕΠ. Μαζί διαβιβάζονται και οι υπηρεσιακές μεταβολές, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να στείλουν στο ΑΣΕΠ τους τίτλους σπουδών, πτυχία, ειδικές γνώσεις κλπ. Σύμφωνα με το διάταγμα, στα αντικειμενικά κριτήρια περιλαμβάνονται οι τίτλοι σπουδών, οι ειδικές γνώσεις, μόνο για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπως το διδακτορικό, ο μεταπτυχιακός τίτλος, ενώ και για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπολογίζεται και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, επεξεργασία κειμένων, υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και η γνώση ξένης γλώσσας.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 

Τα κριτήρια που λαμβανονται υπόψιν είναι:
-τα τυπικά προσόντα
- η εμπειρία 
-ο χρόνος εργασίας 
-η οικογενειακή κατάσταση (πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες).

Ειδική κατηγορία θα είναι τα άτομα με αναπηρία, οι σύζυγοι με σύζυγο ή παιδια με αναπηρία καθώς και τα ζευγάρια δημοσίων υπαλλήλων που έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως πλεονάζοντες.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα ένστασης εντός δέκα ημερών από την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Οσοι τοποθετηθούν σε εφεδρεία για ένα χρόνο θα λαμβάνουν το 60% του βασικού του μισθού το οποίο χάνουν άν συνάψουν οποιαδήποτε μορφής εργασιακή σχέση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου