Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Γαλλικό -και όχι μόνο- ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ!

Οι γαλλικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί Total και Gaz de France αγόρασαν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το κόστος των σεισμικών δεδομένων ξεπερνά τα δύο εκατ. ευρώ για τη δεύτερη και

το 1,6 εκατ. ευρώ για την πρώτη.

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο "Αφροδίτη" και οι ενδείξεις ότι υπάρχουν δυνατότητες για αρκετά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και παραγώγων του, φαίνεται ότι αποτελούν πόλο έλξης και για άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, μέχρι τώρα, τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα αγόρασαν πάνω απο 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πετρελαίων.

Στους υποψήφιους περιλαμβάνονται μία νορβηγική εταιρεία και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, ο οποίος ετοιμάζεται να αγοράσει σεισμικά δεδομένα και να εισέλθει δυναμικά στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποιο οικόπεδο θα ανοίξει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να προχωρήσει η διαδικασία για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Η πιο υψηλή προσφορά θα κερδίσει το επόμενο οικόπεδο, ωστόσο δεν αποκλείεται να ανοίξουν όλα τα οικόπεδα μαζί, σε περίπτωση κατά την οποία οι προσφορές ευνοούν κάτι τέτοιο.



to proto thema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου