Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ολλανδικές επενδύσεις στην Ελλάδα


Μετά από πολλά χρόνια και εν μέσω οικονομικής κρίσης έρχεται η πρώτη ξένη επένδυση στην γαλακτοκομία από τον ολλανδικό συνεταιριστικό όμιλο της Friesland – Campina.

Ο όμιλος μετέφερε την παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης από την Γερμανία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα,
ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έντονο είναι το ενδιαφέρον των ολλανδικών επιχειρήσεων γενικότερα για επενδύσεις στην ελληνική αγορά.

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες το σχέδιο των ολλανδών επιχειρηματιών, οι οποίοι και θα ζητήσουν την άρση συγκεκριμένων γραφειοκρατικών εμπορίων για να το υλοποιήσουν.

Η Friesland - Campina, η οποία παράγει ήδη το γιαούρτι Νουνού στην Πάτρα, προχώρησε σε επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ - πηγές της εταιρείας απέφυγαν να αποκαλύψουν το ύψος - δεδομένου μάλιστα ότι το υπάρχον εργοστάσιο δεκαπλασίασε την παραγωγική του δυναμικότητα και διαθέτει την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, σύμφωνα με «Το Βήμα». Παράλληλα «έκτισε» ισχυρή παρουσία στη ζώνη γάλακτος, προχωρώντας στην υπογραφή συμβολαίων με κτηνοτροφικές μονάδες - για πρώτη φορά τα υπογραφέντα συμβόλαια είναι δύο ή τριών χρόνων ανά περίπτωση. Πηγές της εταιρείας έλεγαν πως η συμφωνία με τους κτηνοτρόφους είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι με τις παροχές σε υλικοτεχνική υποδομή που τους πρόσφεραν πέτυχαν την μείωση του κόστους παραγωγής της πρώτης ύλης, κάτι το οποίο σκοπεύουν να συνεχίσουν και στο μέλλον.


Παρά τη πτώση σε πολλά προϊόντα λόγω της οικονομικής ύφεσης, η κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης κινείται σε ανοδική τροχιά.Συνολικά η κατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος (το παστεριωμένο πέντε ημερών και το υψηλής παστερίωσης) στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 2%.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τελευταία χρόνια ο ολλανδικός όμιλος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του και στην παραγωγή φέτας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κινήσεις μέχρι τώρα.  Πριν από αρκετούς μήνες, σύμφωνα με πηγές της ΑΤΕ, είχε κατ΄αρχήν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περίπτωση της Δωδώνης - η Αγροτική Τράπεζα, όπως είναι γνωστόν έχει αποφασίσει να πωλήσει την συμμετοχή της στην μεγαλύτερη συνεταιριστική τυροκομική επιχείρηση. Στη διάρκεια του 2010 οι πωλήσεις της Friesland - Campina ανήλθαν στα 295,6 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 1,6 εκατ. ευρώ

dealnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου