Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Πιέζουν Ομπάμα και Γκάιτνερ για άμεση λύση στην Ελλάδα!


Στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, μέσω του δικτύου ABC, ο οποίος εκτιμά πως η εν λόγω οικονομική κρίση "αρχίζει να αναπτύσσεται παντού, ακόμη και σε χώρες απομακρυσμένες (από την Ευρώπη) όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία."
 Ο αμερικανός υπουργός, αφού
αναφέρθηκε και στην οικονομική βοήθεια που ζητά η Ελλάδα, καθώς και στην ανάγκη να διευρυνθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τόνισε πως είναι ώρα "για πράξεις", και ότι "θα πρέπει να συσταθεί ένα δημοσιονομικό πλαίσιο πολύ πιο ισχυρό".
"Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακού, άκουσαν ολόκληρο τον κόσμο να λέει ότι οφείλουν να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουν τη διαβεβαίωση ότι προτίθενται και έχουν την ικανότητα να ανασχέσουν την κρίση", δήλωσε ο Τίμοθι Γκάιτνερ.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Ουάσινγκτον το σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ομάδας των 20, οι Ευρωπαίοι επέμειναν να υπερασπίζονται το σχέδιο που εκπονήθηκε στις 21 Ιουλίου: εκτός του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο εξουσιοδοτείται για την αγορά δημοσίου χρέους. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για την ενίσχυση των πόρων του, οι οποίοι περιορίζονται σήμερα στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θεωρείται δύσκολο εξαιτίας της αντίθεσης γερμανών αξιωματούχων, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 Άλλο πρόβλημα που ενισχύει την νευρικότητα στις αγορές είναι το γεγονός ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Θα έχει τεθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, διαβεβαίωσαν στην Ουάσινγκτον οι Ευρωπαίοι.
Κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους άσκησε χθες και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση προκαλεί τρόμο στους πολίτες.
«Έχουν εισέλθει σε μια χρηματοοικονομική κρίση που τρομάζει τον κόσμο», τόνισε ο Ομπάμα, από την Καλιφόρνια όπου βρίσκεται, στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που εντάσσεται στην εκστρατεία επανεκλογής του, το 2012.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι αν και η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, οι ενέργειές της δεν είναι τόσο άμεσες

newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου