ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ
Τη δύσκολη και μακρά περίοδο, που ανοίγεται μπροστά στην Κύπρο,
με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει ο Φίλιπ Σατλ,
αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής και ένας από τους επικεφαλής αναλυτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.
Σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής απόφασης, αποκαλύπτει στον "Τύπο της Κυριακής" ότι δεν βλέπει φως ούτε στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας.
«Η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο, χωρίς ιδιαίτερα σημάδια ανάκαμψης, αλλά τα χειρότερα μάλλον είναι πίσω πια», εκτιμά ο κ. Σατλ.
«Η κυπριακή οικονομία θα έχει μια πολύ δύσκολη περίοδο μπροστά της. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ύφεση στο ίδιο ποσοστό, αν όχι μεγαλύτερο, από αυτό της ύφεσης που σημειώθηκε στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει.
«Ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση είναι εξαιτίας των απωλειών που σημειώθηκαν από τα ανοίγματα προς την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει το πολύ ευαίσθητο ζήτημα των καταθέσεων που, πολλές από αυτές, προέρχονται από μη διασφαλισμένες πηγές της ευρωζώνης», συμπληρώνει.
Ο Φίλιπ Σατλ εκτιμά ότι πλησιάζουμε κοντά σε ενδεχόμενο εξόδου του Κύπρου από το ευρώ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, εξηγεί ο κ. Σατλ, το μέγεθος της οικονομίας είναι μεγαλύτερο και το πολιτικό κόστος έμοιαζε υψηλότερο.
«Στην περίπτωση της Κύπρου, το ερώτημα είναι να δούμε το κόστος αυτής της διακοπής με κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος (κλείσιμο των τραπεζών για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλοι περιορισμοί) και μαζικές απώλειες για τους καταθέτες. Είναι το αποτέλεσμα της εξόδου μιας χώρας από μια νομισματική ένωση σε μια χαοτική κατάσταση».
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου