Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Πλησιάζει η «περιορισμένη χρεοκοπία» για την Ελλάδα - Σε ιστορικά υψηλά τα CDS στις 3050 μ.β. και αποδόσεις έως 102,50% - Νέα κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών...κινήσεις από Goldman σε AlphaEurobank!


Το δισ εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Το σήριαλ του μεγάλου ράλι μιας μέρας και εν συνεχεία την τραγωδία της επόμενης με τις μαζικές πωλήσεις το ελληνικό χρηματιστήριο το έχει βιώσει ουκ ολίγες φορές.
Χθες το ράλι της αγοράς ήταν απλά πρόσκαιρο ξέσπασμα αφού δεν στηριζόταν σε πραγματικά θεμελιώδη ή σε μια πραγματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Οι έλληνες επενδυτές χθες ανέβασαν το ΧΑ οι ξένοι απείχαν και σήμερα ρευστοποιούν έλληνες. Ειδικά σήμερα παρατηρούνται σημαντικές κινήσεις από την Goldman Sachs και την Cheuvreux κυρίως στο δίπολο AlphaEurobank.
Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα….η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και το ζητούμενο θα είναι όχι τόσο ο χρόνος παραμονής σε βαθμολογικό καθεστώς C αλλά κυρίως στο αν επιτρέψει το γεγονός αυτό να εκδηλωθεί credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός με αποτέλεσμα να πληρωθούν τα CDS. 
Χωρίς ίχνος υπερβολής η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη δυσχερέστερη θέση μετά το τελευταίο φιάσκο της Τρόικα.
Πλέον η Ευρώπη πέρασε ένα καθαρό μήνυμα ή η Ελλάδα προχωράει ή δεν παίρνει την 6η δόση και η χώρα οδηγείται σε στάση πληρωμών.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί ανα πάσα στιγμή σε στάση πληρωμών αφού το δάνειο που δίδεται στην Ελλάδα δίδεται με άκρως επαχθείς όρους.
Θα λαμβάνετε μέτρα και εν συνεχεία θα παίρνετε την δόση αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να την αποδεχθεί ούτε τριτοκοσμικό κράτος.
Ωστόσο η Ελλάδα την δέχθηκε αυτή την συμφωνία καθώς ούσα περιθωριοποιημένη και σχεδόν χρεοκοπημένη οικονομία δεν είχε εναλλακτικές λύσεις.

Η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη στα CDS 
Νέο ρεκόρ στην Ελλάδα 

Από τα πλέον παράδοξα όχι προφανώς. Ενώ στην Ευρώπη τα CDS υποχωρούν στην Ελλάδα καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.
Στην Ελλάδα το CDS στις 3050 μονάδες βάσης που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών.
Με βάση της διεθνώς αποδεκτή πρακτική λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό των CDS η μέση τιμή μεταξύ αγοράς και πώλησης.
Αυτή είναι η συνήθης πρακτική όλων των trader ανά τον κόσμο και με βάση αυτή την παραδοχή το CDS στις 3050 μονάδες ξεπέρασε  τις 3000 μονάδες.
Τον Μάιο του 2011 είχαμε αναφέρει ότι κίνηση πάνω από τις 3000 μονάδες σε CDS θα σηματοδοτήσει δεινά για την ελληνική οικονομία.
Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου η επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία. Ο χρόνος για την βαθμολογική χρεοκοπία έχει ξεκινήσει αντίστροφα πλέον.
Οριακή η κατάσταση και για εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος credit event…
Στις ευρωπαϊκές αγορές τα CDS υποχωρούν Πορτογαλία 1070 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 855 μονάδες βάσης, Ισπανία 390 μονάδες βάσης Ιταλία 430 μονάδες βάσης, Βέλγιο 270 μονάδες βάσης Γερμανία 169 μονάδες βάσης και Γερμανία 79 μονάδες βάσης.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι στο ομόλογο λήξης Μαρτίου 2012 μπορεί κανείς να αγοράσει στις 66 μονάδες βάσης που δίνει ετησιοποιημένη απόδοση 102,50%.....


Μεγάλη πτώση στο ΧΑ...λόγω πωλήσεων στις τράπεζες 

Μετά το χθεσινό ράλι στην αγορά καταγράφονται έντονες ρευστοποιήσεις, ιδιαίτερα μάλιστα στις τράπεζες στο πλαίσιο της αποκομιδής κερδών. Οι ρευστοποιήσεις είναι μεγάλης έκτασης.
Ωστόσο όπως τονίζαμε από χθες οι ξένοι απείχαν από την άνοδο και είναι εύλογο αυτό τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας τους τεράστιους κινδύνους της ελληνικής αγοράς. Οι ξένοι χθες στο μεγάλο ράλι απείχαν ενώ σήμερα . Οι ρευστοποιήσεις προέρχονται από επενδυτές εντός Ελλάδος που αποκομίζουν τα χθεσινά κέρδη.
Η αγορά δεν πείθει ότι μπορεί να αλλάξει την τάση που παραμένει ξεκάθαρα πτωτική.
Το ελληνική χρηματιστήριο θα συνεχίσει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο καθώς αντικατοπτρίζει την πραγματική ελληνική οικονομία.
Το ΧΑ στις 898-900 μονάδες με πτώση -3,3%. Άνοιξε με απώλειες -1,8%, επιχείρησε να τις μειώσει φθάνοντας έως το -0,2% για να αυξηθούν στην συνέχεια οι πωλήσεις ειδικά στις τράπεζες και να αλλάξουν άρδην το κλίμα σε καθαρά αρνητικό.
Η Εθνική στο -8,2% στα 3,13 ευρώ με την αποτίμηση να υποχωρεί εκ νέου κάτω από τα 3 δις ευρώ.
Η Alpha στο -10,10% στα 1,79 ευρώ με αποτίμηση 967 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank στο -4,5% στα 1,27 ευρώ με αποτίμηση 702 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς στο -3,2% στα 0,60 ευρώ με αποτίμηση 685 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ στο -6,5% στα 1,15 ευρώ με αποτίμηση 327 εκατ ευρώ.
Στις μετοχές πλην τραπεζών στον εικοσάρη τα ΕΛΠΕ στο -2,1%, η ΔΕΗ -2%, η Ελλάκτωρ -0,6%, ο ΟΤΕ -3,5%, ο ΟΠΑΠ -2,3%...η ΜΠΕΛΑ στο +0,25%.
Από τα πλέον αξιοσημείωτα γενικώς οι ξένοι απέχουν αυτό αποδείχθηκε περίτρανα χθες αλλά σήμερα έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε Alpha και Eurobank.
Στην Alpha bank μεγάλη κίνηση 740 χιλ μετοχών από την Goldman Sachs η οποία είναι σύμβουλος της Eurobank για την συγχώνευση.
Στην Eurobank επίσης μεγάλη κίνηση από την Goldman Sachs 1 εκατ μετοχών και 400 χιλ από την Cheuvreux.
Στην Εθνική 50 χιλ από την Credit Suisse και 40 χιλ από την Citigroup
Στην Πειραιώς 15 χιλ από την Deutsche bank

bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου